Ruta del Xató

La Festa del Xató de Vilafranca esgota les 2.500 racions abans del migdia

Regull: 'El vi, la cultura tradicional, la vinya, el cava són la nostra diferència. Vilafranca no es pot permetre ser un més'

Redacció Vilafranca del Penedès 22-02-2016 12:04 Lectures 1863
La Festa del Xató de Vilafranca. Ajuntament de Vilafranca

La Festa del Xató de Vilafranca. Ajuntament de Vilafranca

Ahir Vilafranca va acollir una nova edició de la Festa del Xató, amb un gran èxit d’assistència de públic, local i forani, que mitja hora abans d’obrir la taquilla dels tiquets, ja feien cua per poder comprar i degustar les diferents varietats del xató que s’inclouen a la ruta, procedents de Vilanova i la Geltrú, Sitges, El Vendrell, Vilafranca, i enguany, com a novetat, una cinquena, la de Calafell.

Segons ha explicat la regidora de Turisme, Dolors Rius, “les activitats paral·leles que s’inclouen en la festa com el taller per a nens, el primer concurs de tapes del Xató, o la Fira d’artesans –amb 41 parades-, han estat un excel·lent complement a la mostra gastronòmica del xató, que ens ha portat un públic molt nombrós.”

De la seva banda, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, s’ha mostrat molt satisfet de l’èxit assolit en aquesta nova edició de la festa del Xató. Segons Regull, des de l’Ajuntament es treballa “perquè Vilafranca no descansi, i sempre tingui vida. Tenim un objectiu i és definir una cita aproximadament cada mes que pugui ajudar a mostrar què i qui som. Treballem per ensenyar-nos, fer una crida al nostre entorn més o menys proper, que vinguin a conèixer-nos. Hem de poder gaudir de les nostres coses i compartir-les. Gaudir de la nostra tradició”.

Per a l’alcalde de Vilafranca, cada vegada és més el nombre de persones que venen de fora del Penedès, “poc a poc es va imposant la realitat de la distancia propera que hi ha entre Vilafranca i l’àrea metropolitana de Barcelona, o de Barcelona ciutat. Estem molt a prop, però amb una identitat totalment diferent. La Fira del Gall, el Vijazz, la Festa Major, o aquesta Festa del Xató són exemples de la nostra diferència, i de la nostra identitat”. Per a Pere Regull, és molt important “que sapiguem remarcar el nostre producte, allò que ens fa tradicionals, i ho hem de saber potenciar cada vegada més. El vi, la cultura tradicional, la vinya, el cava són la nostra diferencia. No podem permetre’ns ser un més”.

Les xifres del Xató

La Festa del Xató de Vilafranca va tancar amb unes xifres molts destacables. Es van esgotar les 40 places del taller infantil de xató, i tal i com ha comentat la regidora Rius, “s’estudiarà com ampliar el número de places per tal que cap nen quedi fora del taller”, donat el gran èxit i acceptació de les activitats infantils: Taller de circ i actuació Papanatas Band.

Les 2500 racions de xató de les 5 varietats es van esgotar abans de les 14h del migdia, i es van servir 2000 degustacions de vi.

Els guanyadors del Xató Tapa van ser:

• Premi al disseny, presentació i emplatat: Francesca Casanova Juvé, de Vilafranca.
• Premi a la tapa més saborosa: Sergio Nuñez Diaz, de Cubelles.
• Premi a la fidelitat a la recepta originals: Pilar Felices Viñals, de Vilafranca.
• Premi creativitat i innovació: Guillem Frias Castellanos, de Gavà.
• Premi a la millora tapa Xató: Marc Mellado, de Vilanova.


Energia

Som o no som capaços d'organitzar-nos per produir l'energia que necessitem?

Jordi Cuyàs i Soler

El juny del 2020 vaig publicar un article optimista, en el que deia que estava convençut de que les comarques del Penedès estàvem a punt per posar-nos a produir energia, tant amb el lideratge del sector públic com des d'empreses privades del territori

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No