Cava

Vinseum acollirà un col·loqui a través del llibre 'Cava, on vas?' amb agents del sector i de l'àmbit literari

L'obra relata els fets més significatius dels prop de 150 anys d'història del cava i recull la visió d'Agustí Torelló Mata sobre les actuals incerteses del sector

Cava, on vas?. EIX

Cava, on vas?. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Propostes Culturals Andana, amb la col·laboració del Vinseum, han organitzat un col·loqui sobre el llibre Cava, on vas? El llegat d'Agustí Torelló Mata, escrit pel periodista i psicòleg Josep Forns, que tindrà lloc el dijous 25 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre, a l'auditori del museu vilafranquí. L'acte comptarà amb la participació de dues persones del sector i dues de l'àmbit literari, a més de l'autor del llibre. En concret, hi seran presents: Gabriel Giró, exsecretari general del Consell Regulador del Cava, a més de viticultor i elaborador de Caves Giró del Gorner; Manuel Raventós Negra, president i enòleg de Raventós i Blanc; Teresa Costa-Gramunt, escriptora i crítica literària, i Manuel Cuyàs, periodista i escriptor. El col·loqui serà moderat per la periodista i escoltadora Montse Bueno.

Després de les presentacions que hi va haver de Cava, on vas? a Barcelona i Sant Sadurní el passat mes de novembre, ara és el moment d'apropar-se al contingut del llibre i conversar a partir del seu contingut d'una manera distesa i alhora rigorosa. L'objectiu és valorar l'aportació d'aquest llegat d'Agustí Torelló Mata a la bibliografia, no gaire nombrosa, d'un sector vital de l'economia penedesenca i catalana, i alhora contrastar amb altres veus autoritzades l'anàlisi que fa el protagonista del llibre sobre l'actual moment del sector. No oblidem que Cava, on vas?, editat per Andana, té vocació de plantejar interrogants sobre algunes decisions controvertides relativament recents que condicionen el present i el futur d'aquest vi escumós tan especial. Entre altres coses, proposa una reflexió profunda sobre temes com: els preus baixos del cava; la introducció de varietats que no són pròpies del territori i que fan perdre la singularitat; la incipient tendència a abandonar la denominació d'origen que empara el cava; l'individualisme que resta força i no permet apostar amb decisió per campanyes genèriques; la indefinició en les estratègies tant al mercat interior com a l'exportació; la manca d'un lider consistent, amb prestigi, que aglutini tota la gent del cava... 

El llibre que ha escrit Josep Forns recollint el testimoni d'Agustí Torelló Mata i alhora el seu propi bagatge com a periodista del sector, s'endinsa en el món del cava com no s'havia fet mai fins ara. Començant pels orígens del xampany català i arribant fins a l'actualitat, relata els fets més significatius i també els més controvertits dels gairebé 150 anys d'història del cava. Qüestions com l'aposta decisiva pel mètode champenoise en detriment del gasat, la transició del xampany al cava, l'expropiació de Rumasa, la difícil sortida de Josep Maria Raventós de Codorníu, el paper transcendental de Josep Ferrer en l'escalada de Freixenet, la guerra del cava entre els dos grans del sector, o el boicot al cava català, són alguns dels temes que s'aborden en els capítols d'aquest llibre. L'obra també està farcida d'anècdotes personals d'Agustí Torelló, un personatge que ha estat protagonista d'excepció de molts moments cabdals del sector, i no deixa d'assenyalar les fortaleses d'un producte que quan s'elabora a consciència i amb rigor, apostant de debò per la qualitat, és imbatible. També l'enoturisme emergeix com un component decisiu a l'hora d'atraure al consumidor i oferir-li experiències gratificants a l'entorn d'una copa de cava.

El llibre Cava, on vas? El llegat d'Agustí Torelló Mata ha estat traduït al castellà i a l'anglès, i està il·lustrat amb fotografies que ajuden a visualitzar l'entorn sempre suggestiu del cava. 
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local