Cambra de comerç

Raimon Soler: "l’exportació internacional del vins penedesencs passa ara per posar-los en valor"

El sector del vi català exporta el 47% de la seva producció, quan la mitjana total del sector agroalimentari és només del 28%

Carme Poveda, Joan Abad, Joan Manel Montfort, Lluís Herrero i Raimon Soler. Roger Vives

Carme Poveda, Joan Abad, Joan Manel Montfort, Lluís Herrero i Raimon Soler. Roger Vives

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després d’ampliar any rere any els percentatges d’exportació de la producció, “posar en valor els vins a nivell internacional” és el principal repte per a les empreses vinícoles penedesenques en els propers anys. Així ho ha manifestat Raimon Soler, Doctor en Història de la Universitat de Barcelona, en la presentació al Vinseum del seu monogràfic sobre la internacionalització del sector del vi de la província de Barcelona. El seu estudi s’ha emmarcat en la presentació del balanç econòmic del 2015 de les comarques barcelonines, elaborat pel Consell General de Cambres de Catalunya i patrocinat pel Banco Santander.

Soler ha valorat positivament les xifres fruit de la política actual, però ha mirat més enllà prevenint el context futur del sector: “fins ara l’estratègia en la internacionalització s’ha basat en la competència per preus, però ara que sorgeixen nous competidors el repte de cara als propers anys està en posar valor al vi per diferenciar-lo”.

A dia d’avui el sector del vi català exporta el 47% de la seva producció, quan la mitjana total del sector agroalimentari és només del 28%. La proporció encara augmenta més en la producció de cava, on s’exporta el 64%.

Una altra xifra que ha destacat Soler és que “a la província de Barcelona, on el 95% de la vinya és de la DO Penedès, s’exporta més del doble que a La Rioja”.

A banda del sector vinícola, durant la sessió al Vinseum Carme Poveda ha presentat la memòria econòmica del 2015, assegurant que “estem davant el millor balanç macroeconòmic dels últims vuit anys, amb un creixement del PIB del 3,4% a tot Catalunya”. Tot i això, Poveda també ha advertit que “en aquest 2016 comença una desacceleració de l’economia que estabilitzarà els registres actuals”.

Una de les dades rellevants sobre l’Alt Penedès és que per sisè any seguit ha baixat la taxa d’estrangeria, situada ara en el 10,2%. Una altra taxa, la d’atur, se situa en el 15,1%, per sobre la mitjana de Catalunya (14,9%), si bé el nombre d’aturats baixa per tercer any seguit fins a situar-se en 7.377, nombre que encara suposa més del doble de l’existent l’any 2007 (3.244).

Poveda ha conclòs que “ens trobem en el millor moment des de l’inici de la crisi, amb activitat econòmica i ocupació creixent de manera uniforme arreu del territori, sobretot gràcies al sector del comerç i a l’internacionalització de l’exportació”. En aquest sentit, Poveda ha subratllat que “l’Alt Penedès presenta majors nivells que altres comarques sobretot perquè el sector vinícola s’ha sabut adaptar als paràmetres internacionals”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local