Verema 2016

La DO Penedès comença una verema marcada per la poca pluja però amb previsió de "gran qualitat"

Els productors confien que si la climatologia acompanya amb pluges i calor moderades s'assoleixi un grau òptim de maduració de les varietats més tardanes com el macabeu o el xarel·lo

La DO Penedès comença una verema condicionada per la manca de pluges però que es preveu de

La DO Penedès comença una verema condicionada per la manca de pluges però que es preveu de "gran qualitat". ACN

Com ja va passar l'any passat, els productors de la DO Penedès s'han vist obligats a avançar una setmana l'inici de la verema respecte el que és habitual per la manca de pluges a l'hivern i, especialment, a la primavera. Aquest és el cas, per exemple, de Caves Gramona, de Sant Sadurní d'Anoia, que des de dilluns cullen les varietats chardonnay i pinot negre. "En tota la primavera només han caigut 200 litres per metre quadrat, i la planta, per protegir-se, ha produït uns raïms molt petits que ja han perdut tota la humitat i que hem de collir ja si volem un equilibri", explica el seu responsable tècnic, Jaume Gramona. Amb tot, des de la DO Penedès confien que tot i que la producció serà menor a la de l'any passat, la sanitat i qualitat del raïm serà molt bona. Francesc Olivella, director del Consell Regulador, assegura que si d'aquí al 15 d'octubre, quan es preveu finalitzi la verema, cauen pluges moderades i la calor no és molt intensa és podria assolir un grau "òptim" de maduració de la varietats més tardanes com el macabeu, el xarel·lo o la parellada.
El director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella, explica que la sequera que s'arrossega des de l'any passat farà que la producció sigui força inferior a la d'un any enrere. Aquesta primavera, lamenta, només han caigut poc més de 200 litres per metre quadrat en comptes dels 500 que correspondrien per l'època. "La sortida de raïms al cep ha estat superior a d'altres anys, però el pes del raïm és molt menor", afegeix. Amb tot, Olivella assegura que es colliran els gairebé 20 milions de quilos necessaris -10,6 milions de raïm blanc i 9,3 de negre-, que garanteixen la producció de vins amb DO Penedès.

A peu de vinya, Jaume Gramona, responsable tècnic de Caves Gramona, explica que van començar la verema dilluns passat, molt abans que d'altres anys, per l'"estrès hídric" que acumula el raïm després d'un hivern molt sec i una primavera que tot i va començar molt bé també ha estat seca. "Fa 30 anys que no veia un hivern i una primavera tant secs", lamenta. Això ha fet, assenyala, que els ceps no hagin pogut seguir el seu cicle vegetatiu normal i que hagin evaporat l'aigua produint raïm petit que ha calgut collir abans d'hora.

Pel que fa a la qualitat, Olivella assegura que serà "molt bona" perquè durant els primers dies de verema de les varietats chardonnay i pinot negre, utilitzades per elaborar vins escumosos", els resultats "han estat molt positius". En aquest sentit, argumenta que la manca de pluges, que afecta directament a la producció, afavoreix, per contra, la sanitat del raïm, que no es veu afectat per les plagues, i que aquest any serà "excel·lent".

Tenint en compte que la verema s'allargarà pràcticament fins el 15 d'octubre, Olivella està convençut que a poc que la climatologia acompanyi s'aconseguirà un grau de maduració òptim de les varietats més tardanes com el macabeu, el xarel·lo o la parellada, les utilitzades per elaborar vi tranquil. Perquè això sigui així s'hauria de mantenir l'actual salt tèrmic entre el dia i la nit, amb dies calorosos i nits fresques, que plogui amb moderació i que la calor no sigui molt intensa. "Un cop important de calor o pluges molt intenses afectarien les varietats més tardanes", alerta. 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!