Xarxa REDVITIS

Vilafranca investiga les varietats de vinya resistents a les malalties

Vilafranca va acollir el passat dia 17 un seminari tècnic de debat transversal per analitzar les possibilitats que obren les varietat de vinya per minimitzar l’ús de fungicides

Redacció Vilafranca del Penedès 21-11-2017 12:43 Lectures 1985
Jornada sobre la investigació de varietats de vinya resistents a les malalties. Ajuntament de Vilafranca

Jornada sobre la investigació de varietats de vinya resistents a les malalties. Ajuntament de Vilafranca

Vilafranca va acollir el passat dia 17 un seminari tècnic de debat transversal sobre les varietats de vinya resistents a malalties, organitzat per la Xarxa REDVITIS, presidida pel professor de la Universitat Pública de Navarra, Gonzaga Satesteban, i l’ Institut català IRTA.   Hi assistiren investigadors, tècnics i elaboradors amb la voluntat de posar sobre la taula la qüestió de les varietats resistents i les possibilitats que obren per minimitzar l’ús de fungicides i que va estar coordinada per Feli De Herralde, investigadora de l’IRTA,.

La necessitat de reduir l’ impacte ambiental dels tractaments fitosanitaris empenyen a la investigació en aquestes varietats i el Penedès vol tenir un paper capdavanter en aquest marc, sent un dels territoris vinícoles amb major implantació de l’agricultura ecològica. Jordi Cuyàs, en nom de l’Ajuntament de Vilafranca, explicava que l’Alt Penedès vol ser un territori de producció agroalimentària sostenible. D’aquí que estigui treballant en el desenvolupament d’un Projecte d’ especialització i Competitivitat Territorial (PECT), anomenat “PENEDÈS SOSTENIBLE I SALUDABLE”  inicialment aprovat per la Unió Europea que segueix aquesta línia i que es preveu posar en marxa a principis del proper any.

En el decurs de la Jornada de Debat transversal sobre les varietats de vinya resistents a les malalties els diferents experts que hi han participat han posat sobre la taula algunes qüestions que des del sector s’estan estudiant i a les que es busca solucions. L’especialista en genètica de plantes de l’ IRTA, Pere Arús, va exposar  la necessitat de cultius que siguin resistents, reduint cada cop més l’ús de productes fitosanitaris, i que s’adaptin al canvi climàtic, senyalant que és possible fer millora genètica amb els coneixements i la tecnologia actuals, sense caure en fer productes transgènics.

D’altra banda, un dels cellers participants eren les bodegues Martín Códax. el seu director tècnic Miguel Túbio, que participen en el projecte VinoVerd, impulsat des de França i on participa l’estat espanyol i Portugal, i que se centra en investigar per minimitzar o eliminar fins i tot els fitosanitaris en la lluita contra les malalties a la vinya, com ja estan fent els diversos països vitícoles d’ Europa. Altres cellers participants del territori van ser Albet i Noya, Alta Alella, Celler Piñol, Gramona, Juvé i Camps, Freixenet i Torres, així com els viveristes Agromillora i Casa Jaume Sabaté, així com el Director General i diversos tècnics de l’ INCAVI.

En la cloenda de les jornades hi va participar el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilafranca, Josep Maria Martí que va posar l’accent en els canvis a nivell climàtic que s’estan registrant darrerament,ja que a Catalunya la temperatura ha pujat 1’5º en els darrers anys, però que al Penedès ha estat d’1’7º; i cal sumar-hi també la disminució de la pluviometria. Això té afectació a la vinya i cal buscar la manera d’accelerar l’adaptació dels ceps a aquests canvis.

Martí destacava també la participació de tots els sectors implicats en aquesta jornada, reconeixent què des de l’administració s’ha d’impulsar i donar suport tant a aquestes trobades com a la investigació.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No