Fires de Maig

El sector vitivinícola intercanvia coneixements i experiències sobre l’ús del sofre a la vinya

L’Auditori de Vilafranca pràcticament ple ha rebut amb molt d’interès les aportacions dels ponents

El sector vitivinícola intercanvia coneixements i experiències sobre l’ús del sofre a la vinya. INNOVI

El sector vitivinícola intercanvia coneixements i experiències sobre l’ús del sofre a la vinya. INNOVI

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Innovi, el Clúster Vitivinícola Català, ha celebrat avui la VII Jornada Tècnica en aquest cas sota el títol “L’equilibri a la vinya: El sofre i alternatives”. La Jornada, dirigida a professionals de la viticultura, ha tingut una amplia participació amb l’assistència de prop de 150 persones d’arreu de Catalunya.

Salvador Puig, director general de l’INCAVI, ha obert la trobada posant un especial èmfasi en els reptes clau als que ha de fer front el sector vitivinícola a curt termini (mitigació del canvi climàtic, fertilització, mecanització, energia, recuperació de varietats ancestrals, etc.) i com la innovació, la recerca i l’intercanvi de coneixements són clau des d’aquest punt de vista.

Manel Montaño, director general de AFEPASA, ha centrat la seva ponència en l’origen i les aplicacions del sofre. Ha posat un especial èmfasi en l’origen natural del sofre i en la gran varietat de productes en el mercat que existeixen actualment, que ha exposat com a eines en mans del viticultors per tal d’utilitzar-los segons considerin que és millor per a la seva vinya i procés productiu. Ha ressaltat també l’ús del sofre des del punt de vista preventiu en la seva aplicació fitosanitària.

Montserrat Riu, professora agregada de la Universitat de Barcelona, en el Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i gastronomia, ha explicat la toxicologia del sofre, així com del coure. Ha destacat que tots els additius i plaguicides passen diferents tipus de proves i paràmetres de seguretat i que la seva aplicació no representa cap risc per a la salut de les persones.

Joël Rochard, expert en desenvolupament sostenible i membre de l’Institut Français de la Vigne et du Vin, ha explicat com la pressió mediàtica, la sensibilitat social i els canvis legislatius com la Directiva Europea que requereix l’ús sostenible dels pesticides han portat a França a crear les “Zones no tractades”, que són aquelles zones delimitades en les quals està prohibida la tècnica de la pulverització.  Això ha portat a desenvolupar unes bones practiques de pulverització i una nova reglamentació, tant a nivell dels productes de sofre com en el seu ús en la vinya.

Michel Valade, responsable del Service vin du Pole Technique et Environnement en el Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), ha centrat la seva ponència en si és possible reduir el contingut de sulfit en els vins i com fer-ho, tenint en compte entre d’altres aspectes el cicle de la matèria orgànica en el sòl i els micro-organismes que hi intervenen. Ha destacat que la planta necessita sofre de manera constitutiva per desenvolupar-se correctament i que la matèria orgànica pot ser una de les vies per aportar-li a la planta allò que necessita sense necessitat d’afegir més sofre.

Montserrat Nadal, professora titular del Grup Viti Vinicultura (VTV) de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, ha explicat els resultats d’un assaig sobre l’ús de diferents productes ecològics per tractar en la vinya l’oïdi (maiura) , el míldiu, el corc del raïm i la botridis. En l’estudi s’han realitzat quatre tractaments ecològics en la vinya estudiada, un tractament de control de referència, un altre de fitoteràpia, un altre de sals i un altre de biofertilitzants, i s’han recollit cada any la sensibilitat i reacció de les diferents varietats segons el tractament aplicat.

Sébastien Debuisson, responsable del Service Vigne Comité Champagne, ha explicat com la utilització del sofre a la vinya és un producte eficaç, tenint en compte a més els canvis normatius i legislatius en la regió de la Champagne. I  Adriano Zago, consultor en agricultura biodinàmica, doctor en Ingenieria Agrònoma i enòleg, ha centrat la seva ponència en l’equilibri de la vinya quan el cultiu és biodinàmic, atenent als canvis en el dia a dia del viticultor, els productes utilitzats i els objectius que es persegueixen.

La cloenda de la Jornada ha anat a càrrec de Joan Montfort, regidor de Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i ha comptat amb un animat torn obert de paraules on els assistents han pogut interlocutar directament amb els diferents ponents.

La Jornada ha estat organitzada per Innovi amb la col·laboració de INCAVI, IFV, Frayssinet, Comité Champagne, Universitat de Barcelona, Universitat Rovira i Virgili, Gramona, Codorníu, Celler Piñol i Torres; amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i ACCIO; i amb el patrocini de CaixaBank, Banc Sabadell, AFEPASA, Institut Català del Surto i Adecco. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local