Verema 2018

La DO Penedès inicia la verema amb la previsió de superar en qualitat i quantitat la dels tres anys anteriors

Ja s'han començat a collir les varietats més primerenques i es calcula que s'allargarà fins mitjans d'octubre

Imatge d'un treballador del Celler Gramona collint raïm aquest 13 d'agost de 2018. ACN

Imatge d'un treballador del Celler Gramona collint raïm aquest 13 d'agost de 2018. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de tres anys molt secs i càlids, els cellers de la DO Penedès començaran majoritàriament la verema aquesta setmana amb la previsió de superar en qualitat i quantitat les darreres collites. Francesc Olivella, director de la DO Penedès, explica que ja s'han començat a collir les varietats més primerenques, com el chardonnay i el pinot negre, i que la verema s'allargarà fins ben entrat el mes d'octubre. Olivella destaca que desprès que la verema de l'any passat fos la més primerenca de la història, enguany "tot ha tornat a la normalitat" gràcies a les abundants pluges de la primavera. El Celler Gramona és un dels que ja ha començat la verema amb molt bones perspectives malgrat l'afectació del fong míldiu. Roc Gramona, encarregat d'I+D del celler, explica que l'alta pluviometria ajudarà a tenir uns cicles naturals de totes les varietats i que el raïm tindrà temps per madurar. Sobre el fong, destaca que només afectarà a la producció, reduint-la un 8% aproximadament, però no a la qualitat que "serà molt alta".

Tot i que una desena de cellers ja han començat la verema, el gruix de productors de la DO Penedès ho farà al llarg d'aquesta setmana i inicis de la vinent amb la collita de les varietats més primerenques. D'aquesta manera, la verema d'enguany s'iniciarà dues setmanes més tard que l'any passant tornant a les dates habituals a la zona.

Un dels que començarà a collir a partir de la segona quinzena d'agost és el celler Albet i Noya, que malgrat tenia previst començar la verema aquest dilluns no ho ha pogut fer perquè els controls de maduració han mostrat que les darreres pluges no han permès que el nivell de sucres assolís el nivell òptim. "Ho haurem de posposar uns tres quatre dies", apunta Martí Albet, responsable de vinyes del celler.

Qui sí que ha començat, dilluns passat concretament, és el celler Gramona collint varietats com el chardonnay i el pinot negre. Amb tot, el gruix de la verema la faran a partir d'aquesta setmana i fins el mes d'octubre.

Tant un celler com l'altre coincideixen en destacar que enguany la qualitat i la quantitat de la collita seran molt millors que en els últims tres anys, molt afectats per la manca de pluges. De fet, asseguren que si no plou en excés en les properes setmanes la qualitat serà molt alta perquè l'alta pluviometria de la primavera i les altes temperatures de l'estiu faran que el raïm maduri de forma òptima. Aquí, afegeixen que tot i que les pluges han fet aparèixer el fong míldiu, aquest no afecta la qualitat del raïm.

El que sí que afecta aquest fong és la producció. Malgrat que és difícil xifrar l'afectació, en funció del celler es perdrà entre un 8% i un 15% de la collita. Amb tot, tenint en compte que les collites dels últims anys van ser força inferiors a l'habitual, es preveu que la xifra de raïm colli sigui molt superior a la dels últims exercicis. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local