Xarxa de Parcs Naturals

El Parc a taula organitza el primer àpat temàtic sobre el peix de temporada del Garraf

La Confraria de Pescadors de Vilanova ha proposat i aportat tres espècies de peix com són la mòllera de fang, la sírvia i el moll de roca

Redacció Vilanova i la Geltrú 12-11-2018 18:51 Lectures 2804
Preparació de l'àpat del peix de temporada del programa del Garraf Parc a taula de la Xarxa de Parcs Naturals a l'Escola d'Hostaleria de Castelldefels

Preparació de l'àpat del peix de temporada del programa del Garraf Parc a taula de la Xarxa de Parcs Naturals a l'Escola d'Hostaleria de Castelldefels

Parc a taula, el programa de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona que contribueix a difondre els valors dels productors, elaboradors i restauradors dels territoris dels espais naturals, va organitzar, el dijous 8 de novembre, el primer àpat temàtic sota el fil argumental del peix de temporada del Garraf. L’àpat es va celebra a l’Escola d'Hostaleria de Castelldefels en col·laboració amb la Confraria de pescadors de Vilanova i la Geltrú i la D.O. Penedès,  com a promoció del territori que inclou l’Espai Marí Costes del Garraf  i el Parc del Garraf.

Per aquest primer àpat temàtic del parc a taula, adreçat especialment a periodistes i bloggers del món de la gastronomia, la Confraria de Pescadors de Vilanova ha proposat i aportat tres espècies de peix com són la mòllera de fang, la sírvia i el moll de roca, tots relativament fàcils de trobar a les peixateries encara que no molt reconegudes pel públic. Tot i que són espècies en alça en el sector de l’alta restauració, el seu preu encara és econòmic, amb un important valor nutricional i culinari.

Els tres són peixos interessants perquè es pesquen només determinats mesos de l’any, cosa que permet diversificar el consum i restar pressió a altres peixos més demandats. El consum de peix de temporada, en general, permet que les espècies tinguin més temps per recuperar-se i un ús de les arts de pesca més sostenibles, com són les nanses, l'encerclament, el palangre o el tresmall.

Els alumnes de l’Escola d’Hostaleria de Castelldefels van concretar la seva proposta culinària en sis plats: Romesquet de mòllera de fang amb musclos, Mòllera de fang amb humus, espinacs alls tendres i coca de milfulles, Tros de sírvia fumada amb alvocat i all verd, Ceviche de sírvia amb maduixetes i groselles, Arròs cremós de moll de roca i, per últim, Moll de roca amb compota de tomàquet i noddles de sípia. I de postres, Babà al rom amb crema i fruits vermells, en homenatge a l’origen italià del Parc a taula. Tots els plats van estat cuinats, presentats i servits pels mateixos alumnes de l’Escola.

Per la seva banda, la D.O Penedès va fer una proposta de maridatge de set vins del Celler Credo, Can Ràfols dels Caus i el Celler de l'Hospital Sant Joan Baptista de Sitges. Tots els vins van ser presentats pels respectius enòlegs.

L’àpat va tenir un caràcter divulgatiu i, entre plat i plat, es van anar fent breus presentacions. Així, el responsable del Parc a taula a la Diputació de Barcelona, Xavier Roget, va explicar el programa, el president de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, Jaume Carnicer, va exposar les tres espècies de peix i com les pesquen. Per la seva banda, el director dels parcs del Garraf i Olèrdola, Santi Llacuna, va fer una explicació sobre les característiques d’aquest territori, juntament amb la responsable del Centre d’Estudis del Mar, Flora Portas, que va presentar l’Espai Marí Costes del Garraf.

A la presentació van assistir-hi  el diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jesús Calderer, la regidora de Comerç, Turisme, Hostaleria i Habitatge de l’Ajuntament de Castelldefels, Ana Quesada, així com el vicepresident de la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA), Jose García.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Imatge d'arxiu d'una espardenya de festa major

FESTES MAJORS. Dels balls i entremesos típics de les nostres festes majors, quin és el teu favorit?

Bastons
Pastorets
Cintes
Diables
Gegants
Capgrossos
Panderos
Gitanes
Valencians
Dracs (i similars)
Moixiganga
Falcons
Altres