Ruta gastronòmica

Maria Alcántara i Maria del Mar Aguilar, mestres xatonaires 2019

La festa gastronòmica del xató va retre un homenatge al desparegut Enric Rodríguez Perelló, president de l'Associació d'Hostaleria i Comerç

Redacció Cubelles 25-02-2019 9:10 Lectures 2355
Maria Alcántara i Maria del Mar Aguilar, mestres xatonaires 2019. Ajuntament de Cubelles

Maria Alcántara i Maria del Mar Aguilar, mestres xatonaires 2019. Ajuntament de Cubelles

Una vintena de participants en els concursos de mestres xatonaires infantil i adult, van donar color a la 18a Xatonada Popular de Cubelles. En una jornada dominical sota un sol de justícia, els 7 participants de la categoria i els 11 de la d’adult del concurs del millor xató de Cubelles 2019 van centrar l’atenció del nombrós públic que es va donar cita al voltant del Castell de Cubelles per gaudir de la tradicional jornada gastronòmica del mes de febrer.

Una Xatonada Popular que va estrenar diverses accions. Una de les més destacades és l’aposta per l’eliminació del consum de recipients de plàstic en tots els productes de la festa. Així, les racions de xató i truites, servides enguany pel restaurant l’Armengol, s’entregaven en un recipient de cartró, mentre que els tastos de vi i cava, que enguany ha realitzat l’establiment Que bo, se servien en copa de vidre reembolsable i l’aigua en tetrabick. de la mateixa manera que les postres de la pastisseria Casas es lliuraven en envasos sense plàstic.

Al llarg de tot el matí, els visitants de la festa podien comprar els productes locals en el mercat de pagès. Els productors cubellencs oferien el producte de la terra de temporada, centrat especialment en els ingredients del xató: l’escarola arrissada i la nyora. També podien maridar l’oferta gastronòmica amb les visites guiades al Castell de Cubelles i al nucli antic, així com les portes obertes a l’exposició d’en Charlie Rivel o les activitats i tallers infantils.

Els concursos, eix transversal de la festa

El jurat qualificador va haver d'esforçar-se de valent per escollir els millors xatos de Cubelles, elaborats pels participants del concurs infantil i els de la categoria adulta. En categoria infantil, Lucas Alcántara (3r), Pau Domingo (2n) i Maria Alcántara (1a) es van repartir els premis lliurats per l’Associació d’Hostaleria i Comerç i l’Ajuntament de Cubelles, en la 16a edició del certamen. Des de fa 17 anys els comerciants i hostalers de la vila organitzen un taller de fer xató als alumnes de 5è de les escoles de Cubelles, promocionant un dels plats tradicionals de Cubelles. Enguany, a més, es complia una edició especial després del recent traspàs del seu històric president, Enric Rodríguez Perelló. Per aquest motiu, abans del lliurament dels premis, l’Ajuntament li ha volgut retre un sentit homenatge, en la figura de la seva vídua, en Pepi Pastó, recordant la gran passió que l’enyorat Enric possava any rere any en activitats com la dels tallers del xató i el concurs de mestres xatonaires infantils.

En categoria adult, el tercer premi va ser per David Roldán, el segon per Josep Maria Massana i el primer per Maria del Mar Aguilar.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No