Nadal 2019

La 355a. edició de la Fira del Gall de Vilafranca arriba amb novetats i amb 2.200 peces a la venda

Entre les novetats d’enguany destaca l’Aula de cuina i el “1r Concurs del Millor plat cuinat amb Gall del Penedès amb IGP”

Ramon Filella Vilafranca del Penedès 02-12-2019 18:19 Lectures 2527
La 355a. edició de la Fira del Gall de Vilafranca arriba amb novetats i amb 2.200 peces a la venda. Ramon Filella

La 355a. edició de la Fira del Gall de Vilafranca arriba amb novetats i amb 2.200 peces a la venda. Ramon Filella

Vilafranca del Penedès tornarà a ser els propers dies 21 i 22 d'aquest desembre la capital catalana dels productes gastronòmics de qualitat i de proximitat amb la 355 edició de la Fira del Gall que arriba amb novetats i amb la previsió de posar a la venda 2.200 peces d'aviram, de les quals un miler seran exemplars de Gall del Penedès amb distintiu IGP (Identificació Geogràfica Protegida). Aquest matí s'ha dut a terme la presentació del certamen als cellers de la Família Torres del carrer del Comerç a la qual han assistit l'alcalde Pere Regull i la regidora de Turisme, Dolors Rius.

La Fira del Gall s'ubicarà novament al Parc de Sant Julià on s'habilitaran els espais de venda directe, la mostra gastronòmica i el celler del Penedès. Per tal de donar major força a la fira, enguany s'han introduït algunes novetats com la primera edició del concurs del “Millor plat cuinat amb Gall del Penedès amb IGP” en el que els restauradors que formen part de la Mostra Gastronòmica de la mateixa fira competiran per elaborar el millor plat. Aiximateix hi haurà l'anomenada “Aula de cuina” en la que sis persones no professionals oferiran tallers per aprendre a preparar plats amb Gall del Penedès.

L'alcalde Pere Regull ha recordat que “la Fira del Gall potencia aspectes com el menjar i el beure que formen part de l'ADN de Vilafranca i de la comarca”. Ha recordat també que l'objectiu “és mantenir i assegurar els nivells de qualitat de la fira per garantir que les persones que la visitin puguin gaudir-ne sense patir excessos i molèsties”. De fet, la idea dels responsables del certamen és conservar la mitjana de 40 mil visitants anuals, però sense crèixer de manera desmesurada.

Mil exemplars de Gall del Penedès

En aquesta 355 edició es posaran a la venda 2.200 peces d'aviram tant viu com mort dels quals un miler seran exemplars de Gall del Penedès que, des de l'any 2014, té reconeguda la IGP. El Gall del Penedès es troba en plena fase d'expansió i la fira és un magnífic aparador per a donar-lo a conèixer i posar de manifest les seves característiques de qualitat.

Els exemplars de Gall del Penedès tenen un periode de criança a l'aire lliure de 100 dies amb una alimentació en la que un 5 per cent del que mengen és gra de raïm. Cada gall viu en un espai de 2 metres quadrats i el seu ritme de creixement és el natural de l'espècie sense cap intervenció exterior.  Actualment, se'n crien al voltant de 40 mil l'any dels quals 10 mil es venen durant el periode nadalenc.

Els mil exemplars que es podran adquirir a la Fira del Gall tindran un preu de venda de 40 euros la peça viva que té un pes de mitjana que oscil.la entre els 2,8 i el 3 quilos. Si es vol comprar sencer ja mort tindrà un cost de 14,5 euros el quilo i si es vol tallat de 16 euros el quilo. Cada any s'acaben venent tots els exemplars que es posen a la venda i les previsions d'aquesta edició van en la mateixa direcció.

La regidora de Turisme, Dolors Rius, ha explicat que “estem davant d'una cita que és un compendi de territori i tradició en la que hi ha reflectida la realitat de Vilafranca i de la comarca. A més sempre apostem per la innovació i enguany ho posem de manifest amb les novetats del concurs del millor plat cuinat amb Gall del Penedès o l'aula de cuina.

Quim Masferrer serà el pregoner

El pregó de la Fira del Gall serà el dia 19 a les 8 de la tarda i el protagonitzarà el popular actor, guionista i director d'espectacles Quim Masferrer a l'auditori del Vinseum. Tenint en compte les places limitades de l'auditori, per a poder assistir-hi caldrà retirar una entrada gratuita a l'Oficina de Turisme a partir del dia 10. Per la seva banda, la inauguració de la Fira serà, com és tradicional, el dissabte 21 a les 8 del matí.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No