CAVA

Unió de Pagesos defensa la gestió dels excedents de la DO Cava per assolir l’equilibri de mercat durant el 2020

El sindicat també aposta per utilitzar licor d’expedició d’origen cava, noves mesures de reforç de la traçabilitat i fer corresponsable al Ministeri dels excedents provocats per noves plantacions

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Unió de Pagesos va valorar, en una reunió de la sectorial de la Vinya i el Vi el 5 de març, les dades fetes públiques pel Consell Regulador del Cava, segons les quals a 30 de juny del 2019 els cellers disposaven de 68,3 milions de litres d’estocs quan les necessitats són d’entre 45 i 50 milions de litres, i el fet que es preveu que aquest any els estocs puguin superar els 80 milions de litres, gairebé el doble de les necessitats o enllaç entre campanyes.

El sindicat ha analitzat l’origen i les conseqüències d’aquests excedents, i ha decidit apostar per defensar en la propera verema del 2020 un ajustament dels rendiments productius de la vinya (quilograms per hectàrea), diferenciat per varietats, i del rendiment d’extracció de premsa (litres de vi per quilo de raïm) dels cellers. Amb aquesta reducció de rendiments mitjançant l’adaptació de les normes de campanya, el sindicat considera que tant els viticultors com els cellers contribuiran a l’equilibri del mercat d’oferta i demanda del raïm i del vi base cava.

Tot i això, Unió de Pagesos no vol desviar el focus d’atenció d’un dels principals factors que ha desencadenat l’aparició dels excedents i del desequilibri: el fet que des de l’1 de gener del 2016, en què es va substituir el règim de drets de plantació pel sistema d’autoritzacions de plantació de vinya, i fins a finals del 2019, i el Ministeri d’Agricultura no va escoltar les recomanacions del Consell Regulador del Cava de no autoritzar noves plantacions de vinya en el seu àmbit geogràfic. Com a conseqüència, en els darrers quatre anys la superfície productiva de vinya inscrita ha augmentat en més de 4.000 hectàrees, fins a les prop de 38.000 hectàrees. La superfície s’ha incrementat un 13% mentre que les vendes només ho han fet un 2%, segons el  Consell Regulador. Per al sindicat, el Ministeri s’ha de corresponsabilitzar de l’excedent i, per tant, ha d’aportar pressupost i articular les mesures necessàries per regular-lo, entre les opcions que permet la normativa comunitària.

Paral·lelament, Unió de Pagesos aposta, en el si del Consell Regulador, per mesures que millorin la traçabilitat i l’origen del cava, ja que que ajudaran a assolir-ne majors quotes de prestigi i afavoriran l’equilibri, com l’obligació de que el licor d’expedició provingui de raïm i vi de la zona del cava, la comunicació de l’inici i la finalització de la recol·lecció en l’àmbit de la parcel·la al registre Vitivinícola de Catalunya (RVC) i el fet que el registre de les pesades a l’RVC sigui tot on-time (al moment). Aquestes mesures reforçarien encara més el sistema, sense crear sobrecàrrega als operadors i al propi consell regulador.

Unió de Pagesos traslladarà aquestes peticions tant al Consell Regulador com al Ministeri d’Agricultura, perquè entenguin la necessitat i la urgència d’articular les mesures com més aviat millor.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local