Crisi del coronavirus

El tancament de restaurants i l'aturada del turisme, "un cop molt dur" per als elaboradors de vins escumosos

La DO Cava, Corpinnat i la DO Penedès temen que se'n ressenti el preu del raïm i reclamen ajudes per als cellers

Pla general d'una cava, amb nombroses ampolles en primer terme. Imatge del 23 d'octubre de 2018. ACN

Pla general d'una cava, amb nombroses ampolles en primer terme. Imatge del 23 d'octubre de 2018. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els elaboradors de vins escumosos admeten "molta preocupació" per l'impacte que està tenint la crisi de la covid-19 en el consum. El tancament de restaurants i l'aturada del turisme han escapçat el sector: "És un cop molt dur", asseguren des de la marca col·lectiva Corpinnat. Al confinament de l'estat espanyol s'hi sumen les limitacions a països d'arreu del món, fet que frena les exportacions. La DO Cava –principal elaborador d'escumosos- assegura que hi ha un "patiment" generalitzat, mentre la DO Penedès preveu que hi haurà productors de Clàssic que "es quedaran pel camí". Els tres ens elaboradors avisen que la situació actual agreujarà el conflicte pel preu del raïm i reclamen a l'administració que aprovi mesures de suport als cellers.

L'estat d'alarma i les nombroses restriccions decretades a l'estat espanyol han descol·locat els elaboradors de vins escumosos, que constaten que el consum d'aquest producte s'ha frenat en sec. Si bé la DO Cava i la DO Penedès no tenen a data d'avui dades concretes per quantificar aquest descens, els dos organismes es mostren "preocupats" per la situació. En canvi, en el cas de Corpinnat, asseguren que el consum de les seves ampolles ha caigut un 80% en comparació a l'abril del 2019.

Tot i que els supermercats continuen venent ampolles, l'enemic principal a què s'estan enfrontant els elaboradors de Cava, Clàssic Penedès i Corpinnat és el tancament de restaurants i hotels, que habitualment centren el gruix de la facturació al mercat nacional. Un tancament que ha coincidit amb Setmana Santa, la qual acostuma a significar un pic en el consum d'escumosos. "La situació pel sector està sent difícil", afirma a l'ACN el president de la DO Cava, Javier Pagès.

Des de la DO Penedès, el director, Francesc Olivella, recorda que hi ha cellers que estan centrats en elaborar Clàssic Penedès. Amb el fre de l'activitat del vi escumós, assegura a l'ACN que algunes marques "han venut zero ampolles l'últim mes" i tem que hi haurà elaboradors que no podran superar el sotrac econòmic. "Si això s'allarga molt, quedaran empreses pel camí", lamenta, tot fent una crida a la unitat del sector per aplicar solucions que evitin aquest extrem.

En el cas de la DO Cava i Corpinnat, hi ha diverses empreses que han aprovat ERTOs (Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació), i la majoria han hagut d'ajustar els comptes. El gerent de Corpinnat, Jaume Mata, recorda que els cellers d'aquesta marca col·lectiva embotellen escumosos a un mínim de tres anys vista, de manera que les empreses segueixen treballant sense rebre els ingressos habituals del dia a dia. "És un moment de grans sacrificis", remarca.

Mercat exterior, a baix ritme

Pel que fa a les exportacions, els elaboradors d'escumosos poden seguir venent a l'estranger perquè les mercaderies no s'han vist afectades per les restriccions de circulació. Amb tot, la DO Cava remarca que "hi ha moltes limitacions logístiques i operatives", fet que dificulta el ritme habitual de treball cap al mercat exterior. Al mateix temps, països de fort consum d'escumosos també tenen la restauració tancada, de manera que s'ha frenat el ritme de vendes. "Fins que no obrin al 100% mercats com Bèlgica, els països nòrdics, Holanda, Anglaterra, Alemania, el Japó o els Estats Units, no tindrem un cert alleugeriment", afirma Javier Pagès.

La revetlla de Sant Joan, una data clau a l'aire

Des de la DO Cava, la DO Penedès i Corpinnat comparteixen el neguit de no saber quan s'aixecaran les restriccions a l'estat espanyol i es podrà reactivar l'activitat a restaurants i hotels. Confien que aquest estiu podran reobrir tímidament, amb el desig que, com a mínim, es reactivi el consum local, mentre donen per fet que el turisme no es refarà fins el 2021.

Enmig d'aquests pronòstics, però, també topen amb la incertesa de no saber què passarà amb la revetlla de Sant Joan. Els elaboradors calculen que el 23 de juny és una data massa propera com per imaginar una certa normalitat en la celebració de les revetlles, i veuen inviable aconseguir les vendes habituals d'aquesta festa.

Pel que fa al consum a mitjà termini, la DO Cava es mostra expectant respecte la taxa d'atur que hi haurà a l'estat espanyol, que l'FMI ha vaticinat que serà del 20%. Pagès recorda que la gran crisi econòmica del 2008 va provocar un fort impacte en la campanya de Nadal, mentre els següents mesos es va incrementar la venda d'ampolles, si bé aquestes van ser de menys preu. "Tot es consumia a un preu més econòmic", recorda Pagès, que no descarta que es repeteixi aquella dinàmica.

Mesures extraordinàries per dinamitzar la producció

Un dels neguits principals que expressen els responsables de la DO Cava, DO Penedès i Corpinnat és la repercussió que la caiguda de vendes tindrà en la propera verema. Si l'any passat ja hi va haver un enfrontament entre elaboradors i pagesos pel preu del quilo de raïm, els tres ens temen que el conflicte anirà a més perquè els cellers tindran menys poder adquisitiu i pugnaran a la baixa. Des de Corpinnat adverteixen que aquesta situació comportarà una verema "dura" per aquest any però també pel 2021.

Per reduir el conflicte, reivindiquen la necessitat d'acordar preus mínims que no perjudiquin els viticultors. "El preu del raïm no interessa que sigui car 'per se'. Interessa perquè, si no es paga bé, després és molt difícil justificar la qualitat del producte que s'elabora", resumeix Javier Pagès.

En paral·lel a la negociació entre compradors i venedors amb la mediació de l'administració, la DO Cava reclama al Ministeri d'Agricultura que fixi mesures de suport al sector per afrontar la propera verema sense conflictes. Per exemple, per resoldre el sobreestoc de vins dels cellers, defensa que cal fomentar la destil·lació de crisi, com a mesura "més potent" a curt termini.

"Destinar el vi a destil·lació d'alcohols permetria buidar els cellers, treure estoc i poder acudir al mercat de raïm, de forma que els pagesos puguin guanyar-se la vida", resumeix Pagès, mentre també reclama que es revisin els terminis de replantació de la vinya i es permeti l'arrencada d'alguns conreus.

Al seu torn, la DO Penedès també demana que es permeti l'ús de Most Concentrat Rectificat (MCR), que substitueix l'ús de sucre de la segona fermentació per l'ús de most propi. Francesc Olivella remarca que "això ajudaria a treure volum de vi del mercat i beneficiaria els productes ecològics". Aquesta mesura l'ha d'avalar el propi sector, mentre que la destil·lació ha d'estar finançada per les administracions.

Segons la DO Cava, el Ministeri s'ha mostrat favorable a donar suport econòmic als elaboradors de cara a la propera campanya, si bé l'estat espanyol també ha advertit que les limitacions pressupostàries derivades de la crisi sanitària condicionaran el gruix de diners que s'hi podran destinar.

Suport financer i fiscal de la Generalitat

Al seu torn, aquesta setmana el sector vitivinícola s'ha reunit amb la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, per posar sobre la taula la crisi de consum. Bona part de la trobada es va centrar en la producció de Cava, que representa més del 60% de l'activitat vitivinícola. Des de la Generalitat, Jordà es va comprometre a impulsar diferents línies d'ajuda econòmica, financera, fiscal i de flexibilització de terminis. Alhora, va donar suport a la DO Cava en reclam de mesures extraordinàries fetes al Ministeri d'Agricultura.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local