Penedès circular

L'Alt Penedès inicia un programa mediambiental de foment de la reutilització de residus industrials

Montfort: 'es tracta d'un projecte que té una durada de sis mesos en els quals buscarem implicar el màxim nombre d'empreses possible'

Ramon Filella Vilafranca del Penedès 24-06-2020 11:04 Lectures 2127
L'Alt Penedès inicia un programa mediambiental de foment de la reutilització de residus industrials. Ramon Filella

L'Alt Penedès inicia un programa mediambiental de foment de la reutilització de residus industrials. Ramon Filella

La Mancomunitat Penedès-Garraf i l'Ajuntament de Vilafranca posen en marxa aquest mes de juny un nou projecte mediambiental anomenat “Penedès Circular” que té com objectiu el foment de la reutilització dels residus que generen algunes indústries de l'Alt Penedès per part d'altres indústries de la mateixa comarca que els puguin requerir pels seus processos productius. Es tracta d'un projecte basat en l'anomenada economia circular que busca l'optimització dels recursos disponibles sense malbaratar-los.

El projecte que s'enceta pretén, sobretot, informar i sensibilitzar a les empreses sobre aquesta possibilitat mediambiental que permet reduir costos econòmics vinculats amb les matèries primeres i, al mateix temps, aporta un benefici a l'entorn. Tal i com ha explicat el tinent d'alcalde de  Desenvolupament Econòmic de l'Ajutament de Vilafranca, Joan Manel Monfort, “es tracta d'un projecte que té una durada de sis mesos en els quals buscarem implicar el màxim nombre d'empreses possible. Cal atraure aquestes empreses a la proposta que plantegem”.

Per la seva banda, Miguel Delgado, vicepresident de la Mancomunitat Penedès-Garraf, ha assenyalat que “l'objectiu de la iniciativa és aconseguir la interconnectivitat entre les empreses per a que coneguin les opcions que tenen damunt de la taula”. La reutilització de residus per part de les empreses podria comportar una reducció del 50 per cent dels costos industrials, d'un 30 per cent de l'us de matèries primeres i d'un 50 per cent d'emissió de gasos a l'atmosfera.

Motor de canvi

Des de la Mancomunitat Penedès-Garraf recorden que és imprescindible dotar a les empreses d'eines per a que puguin desenvolupar aquestes actuacions. Sobre això, Lluís Valls, coordinador de presidència l'entitat, ha indicat que “els ajuntaments han de ser el motor de canvi en les polítiques mediambientals i el seu coneixement del terreny i de la realitat els fa idonis per aconseguir els resultats que busca el projecte”.

De fet, les actuacions vinculades amb l'anomenada economia circular ja existeixen en diversos camps econòmics a la comarca, entre ells el de la vinya. Incidir ara en el fenòmen dels residus industrials, un dels camps més complicats de gestionar, es planteja com un repte per part de les institucions comarcals, tant ajuntaments com Mancomunitat Penedès-Garraf. De manera progressiva en aquests sis propers mesos de treball es vol fer arribar la idea al màxim número possible d'empreses de tots els sectors.

L'objectiu a mitjà termini és que “el teixit empresarial cregui en aquesta nova proposta mediambiental” i hi hagi una implicació màxima per aconseguir que es generin resultats reals que beneficiïn el medi ambient de l'Alt Penedès.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No