Crisi del coronavirus

La Generalitat té una proposta "amb possibilitats" per reindustrialitzar la fàbrica de Bosch a Castellet i la Gornal

La directora general d'Indústria apunta que el projecte està desvinculat del sector de l'automoció

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Generalitat ha presentat a Robert Bosch una proposta "amb possibilitats" per reindustrialitzar la fàbrica de Castellet i la Gornal (Alt Penedès). Ho ha avançat aquest dijous la directora general d'Indústria, Matilde Villarroya, a preguntes de la premsa en un acte de la patronal FEGP. Villarroya ha detallat que el Govern ha presentat a Bosch fins a set projectes per donar una nova vida a la planta, la qualté previst tancar el proper novembre. Són propostes a avaluar per la direcció abans de traslladar als treballadors, i cap d'elles ha avançat. Ara, però, Villarroya afirma que hi ha un projecte que sí que s'elevarà a l'opinió de la plantilla. Tot i no donar-ne detalls, ha apuntat que la proposta no està relacionada amb l'automoció.

Durant la trobada virtual organitzada per la Federació Empresarial del Gran Penedès, Villarroya ha reconegut que les negociacions per donar una nova vida a la fàbrica de Bosch a Castellet "no porten el ritme desitjat", però s'ha mostrat esperançada en aconseguir una solució. "Ho estem intentant de totes, totes", ha insistit.

Segons ha explicat, d'ençà que es va crear la comissió a tres bandes -Generalitat, Bosch i treballadors-, s'han arribat a plantejar set projectes per reindustrialitzar les instal·lacions. Tots han estat entregats només a la direcció de la companyia com a pas previ a traslladar-los al comitè d'empresa. Cap d'ells, però, ha estat ben vist per la firma, de manera que les propostes no han arribat a mans de la plantilla.

Amb tot, Villarroya ha afirmat que "ara sí que hi ha un projecte que es presentarà als treballadors i que té possibilitats". La directora general d'Indústria no n'ha donat detalls, però ha llençat insistentment un missatge demanant "diversificar" l'espai que ara ocupa l'automoció. "La nostra aposta és sempre el sector industrial per substituir les plantes que marxin", ha apuntat.

Villarroya ha lamentat que l'automoció està immersa en un "problema molt alt, que ve d'abans de la covid" i ha reconegut que el desplegament del vehicle elèctric deixa fora de joc nombroses empreses que ara fabriquen components des de Catalunya. Això, sumat als costos de la mà d'obra, crea un escenari "molt difícil".

En aquest sentit, ha assenyalat que el salari brut d'un operari de l'automoció als països de l'Est se situa en els 15.000 euros anuals, mentre a Catalunya la mitjana és de 45.000 euros. Unes condicions laborals amb les quals Villarroya veu "difícil" competir, i ha criticat els acords signats amb els treballadors a l'hora de reindustrialitzar la fàbrica de Castellet. S'ha referit així al pacte per incrementar un 20% els sous actuals, fet que considera que "no ajuda".

Els treballadors, "a l'expectativa"

Les declaracions de Villarroya han deixat perplex el comitè d'empresa, que desconeixia l'existència d'un projecte ferm per reindustrialitzar la fàbrica. A l'espera d'una valoració en profunditat, fonts del comitè han apuntat a l'ACN que la plantilla està "a l'expectativa" de tenir accés a tota la informació. "Totes les propostes són ben rebudes, però sobretot volem que Bosch les valori per tirar-les endavant", han assenyalat des del comitè.

Ara fa un mes, els treballadors exigien "agilitat" i "celeritat" a l'empresa i al Govern per concretar la reindustrialització de les instal·lacions. La plantilla recordava que el 30 de novembre és la data de tancament prevista i criticaven la manca d'avenços per acollir una inversió que garantís el futur de la fàbrica i dels treballadors. Actualment, una seixantena d'empleats han acceptat la sortida voluntària en base a l'acord signat amb Bosch, mentre n'hi ha 240 que anhelen continuar a la planta amb una nova empresa.

Tot plegat, en paral·lel a la situació de la planta de Lliçà d'Amunt (Vallès Oriental), de la qual l'empresa n'ha anunciat fa pocs dies el tancament, acomiadant 336 empleats. Ahir dimecres, la Generalitat es comprometia a treballar amb la resta d'administracions per "afavorir la reindustrialització" de les instal·lacions "en cas que no sigui possible revertir la decisió de la companyia".

Les noves Àrees de Promoció Econòmica Urbana, un model poc demanat

Villarroya ha explicat la situació de les negociacions de Bosch a Castellet i la Gornal a preguntes de la premsa en una trobada centrada en el desplegament de les APEU (Àrees de Promoció Econòmica Urbana). Es tracta d'un nou model organitzatiu público-privat per millorar la competitivitat dels polígons industrials, el qual no és obligatori d'aplicar.

De fet, des de la Direcció General d'Indústria han detallat que actualment "no hi ha una necessitat ineludible" de reconèixer APEUs als prop de 1.500 polígons industrials d'arreu de Catalunya. Les previsions inicials és arribar a concedir "entre 10 i 15" reconeixements d'àrees els propers tres anys. Les primeres ajudes econòmiques per constituir aquestes àrees es concediran aquest mateix 2021.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local