Crisi del coronavirus

169 empreses del Penedès i Garraf han rebut finançament de l'Institut Català de Finances durant el 2020

L'entitat financera pública ha donat suport a empreses, autònoms i entitats del territori per valor de 61,7 milions d'euros

Antoni Vallès, director de Desenvolupament de Negoci de l'Institut Català de Finances. EIX

Antoni Vallès, director de Desenvolupament de Negoci de l'Institut Català de Finances. EIX

Un total de 169 empreses, autònoms i entitats del Penedès i Garraf han rebut finançament de l'Institut Català de Finances durant el 2020per valor de 61,7 milions d'euros. Durant la crisi de la covid-19, l'entitat financera pública va finançar un total de 3.781 empreses, autònoms i entitats de tot Catalunya amb un volum de finançament superior als 1.328 milions d'euros, ajudant a mantenir i crear 123.479 llocs de treball, segons estima l'ICF. L'Institut Català de Finances (ICF) ja ha iniciat els tràmits per aconseguir la llicència bancària i poder operar com una banca pública a Catalunya per impulsar el finançament i la inversió del teixit productiu.  Amb la fitxa bancària, l'ICF tindrà més capacitat per actuar com a banca pública de desenvolupament, arribant a més empreses, posant en marxa nous productes i millorant-ne les condicions. A més, podrà seguir amb les activitats actuals de finançament i inversió d'autònoms, pimes, empreses i entitats.

Antoni Vallès, director de Desenvolupament de Negoci de l'Institut Català de Finances, ha destacat que els sectors més finançats a Catalunya han estat el del comerç, turisme i transport coincidint amb els que la crisi ha afectat més directament durant el confinament més dur i les restriccions posterior. Al Penedès el sector més finançat han estat el de les indústries manufactureres, pel que fa al volum de finançament. En canvi, per nombre d’operacions, el sector predominant és el del comerç, turisme i transport.

En un any marcat per la crisi de la covid, l'entitat financera pública de Catalunya ha diversificat i complementat altres fonts de finançament i ha impulsat noves línies per donar suport al teixit empresarial. Al Penedès i Garraf, el 94% dels destinataris dels préstecs són autònoms i petites i mitjanes empreses. Per comarques, l'Alt Penedès acumula el 53% de l’import finançat (32,6M€) i el 35% de les operacions totals. Seguidament hi ha l’Anoia, amb el 22% de l’import finançat (13,4%) i el 22% d’operacions totals. El Garraf acumula el 33% de les operacions realitzades, amb gairebé 12M€. I el finançament al Baix Penedès representa el 6% del total i el 10% de les operacions.

El Govern aprova els comptes anuals de l'Institut Català de Finances

Durant el 2020, l'activitat de l'entitat s'ha centrat, sobretot, a donar resposta a les necessitats de finançament sorgides arran de la Covid. Per fer-ho, es van posar en marxa múltiples solucions de finançament amb l'objectiu de cobrir les necessitats de liquiditat i, alhora, assegurar el manteniment de llocs de treball. de fet, gairebé el 70% del volum de finançament total s'ha destinat a fer front als efectes econòmics de la Covid, finançant pimes i emprenedors afectats per la pandèmia.

Tot i la situació de pandèmia, l'ICF ha mantingut un bon volum d'inversió, tant a través de fons de capital risc com directe, consolidant el seu rol com a element tractor de la inversió.

En concret, el 2020 ha compromès 33,5 milions d'euros en fons de capital risc, principalment dels àmbits de les ciències de la salut i del sector digital, tecnologia i innovació. Actualment, l'ICF ja participa en 50 fons de capital risc i acumula compromisos d'inversió per 329,5 milions d'euros.

Pel que fa a la inversió directa, s'han destinat 5,3 milions d'euros a cinc empreses a través dels dos fons propis de capital risc de l'ICF. A més, s'ha continuat impulsant el sector emprenedor amb la inversió en 32 startups per 2,3 milions d'euros.

El Grup ICF ha tancat el 2020 amb uns resultats nets de 5,4 milions d'euros, després d'aplicar una política prudent en matèria de classificació dels riscos, davant la incertesa que suposa el context econòmic actual, i destinar 10,4 milions a provisions extraordinàries per ajudar els sectors més damnificats a fer front a l'impacte de la Covid.

Pel que fa a la resta d'indicadors financers, l'ICF disposa d'un coeficient de solvència del 43,8% i un índex de cobertura dels actius dubtosos del 130,9%. Tots dos ratis se situen àmpliament per sobre tant dels mínims que exigeix la normativa de les entitats de crèdit com de la mitjana sectorial. La ràtio de mora és d'un 6,2%, en línia amb el percentatge de tancament de l'any passat.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!