Prodeca

Les exportacions de vi i cava catalans creixen més d'un 6,5% interanual fins al febrer

Estats Units, Alemanya i Regne Unit són els principals mercats de destí

Les exportacions de vi i cava catalans creixen més d'un 6,5% interanual fins al febrer. ACN

Les exportacions de vi i cava catalans creixen més d'un 6,5% interanual fins al febrer. ACN

Les exportacions de vi i cava catalans han crescut en valor i volum més d'un 6,5% fins al febrer respecte al mateix període del 2021, segons les últimes dades disponibles per Prodeca i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Si es compara amb el 2020, les exportacions vitivinícoles catalanes han superat el sotrac de la pandèmia i han experimentat un increment del 18,97% del valor i un 11,42% del volum. La cancel·lació dels aranzels imposats per Trump ha estat clau per la recuperació, augmentant significativament la quota del mercat nord-americà (un +44,96%), segons Prodeca. Els vins i caves de Catalunya s'exporten a 145 mercats del món, essent els Estats Units, Alemanya i Regne Unit els principals mercats de destí.

Les exportacions a Alemanya s'incrementen un 8,06% fins als 75 MEUR

A nivell global, els Estats Units és el primer importador de vins catalans amb una quota de mercat del 14,56%, el que representa un augment significatiu del 44,96% respecte al 2021. Alemanya es manté com a segon destí mundial i primer destí d'Europa, amb 74,83 MEUR en exportacions de vi i un increment de 8,06% respecte a l'any anterior. El Regne Unit, el tercer destí mundial i fora de la Unió Europea, amb 71,5 MEUR obté un increment del 25,94%, malgrat les dificultats logístiques i duaneres que genera el Brexit. Bèlgica és el quart destí mundial i segon de la Unió Europa amb unes importacions per valor de 59,8 MEUR i un increment del 15,92% respecte a l'últim any. Finalment, el Japó és la cinquena destinació mundial amb 40,56 MEUR i un increment del 7,13%.

El sector vitivinícola català té una estructura amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les DO de 42.822 hectàrees. El sector ocupa directament més de 25.900 persones i gaudeix d’un volum de negoci de 1.185 MEUR, un 5,25% del sector agroalimentari de Catalunya i un 19,90% respecte al sector del vi a Espanya.

Un centenar de cellers catalans, a la fira Prowein de Düsseldorf

Prop d'un centenar de cellers catalans estan participant del 15 al 17 de maig a la Prowein de Düsseldorf, la fira més gran dedicada al sector del vi i el cava. Sota la marca 'Catalunya, on el vi és cultura', Prodeca organitza la participació de 90 cellers i 4 associacions elaboradores de vins i caves de les 12 denominacions d’origen reconegudes a Catalunya. La fira suposa un punt de trobada ideal perquè les empreses tinguin l’oportunitat d’establir relació comercial amb compradors de tot el món del sector minorista, majorista, importació i exportació, gran distribució i canal Horeca.

Pel que fa a l'origen dels visitants, un 46% són compradors d'Alemanya. Entre el 54% restant, encapçalen la llista els països que ja són importadors com el Benelux (19%), Escandinàvia (10%) i nous mercats de creixement global, com els d'Europa de l'Est (16%). "Els consumidors internacionals valoren cada cop més la qualitat i l’origen dels vins i caves catalans gràcies a la solidesa i competitivitat d'una dels sectors més innovadors del mercat agroalimentari", ha assenyalat el director de Prodeca, Ramon Sentmartí. "Un factor diferencial a Catalunya és que té dotze Denominacions d'Origen, la qual cosa dona garantia de qualitat, diversitat i proporciona el valor afegit de la traçabilitat garantida i el compliment dels estàndards més exigents", ha continuat Sentmartí.

"Prowein és un aparador indiscutible dels vins de tot el món i aquesta edició és la de la represa, una fira on Catalunya hi és ben present, mostrant la seva fortalesa i diversitat en vins tranquils i escumosos", ha afegit la directora d'Incavi, Alba Balcells, que ha aprofitat per reunir-se amb Josep Hallam, responsable del Wine & Spirit Education Trust (WSET), un dels programes formatius en vins més prestigiosos amb seu a Londres i delegació a tots els continents. La trobada ha servit per explorar la creació d'un programa específic per al vi català, posant en valor la riquesa i diversitat vitivinícola de Catalunya, el sistema de Denominacions d'Origen, les varietats locals, i els territoris i paisatges.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local