Elaboradors del Cava

S'endarrereix l'embotellament del cava 'premium' per falta de vidre i el sector augura "tensions" d'estoc a les botigues

Els elaboradors avancen les comandes d'ampolles per evitar futurs retards en la producció

S'endarrereix l'embotellament del cava 'premium' per falta de vidre i el sector augura

S'endarrereix l'embotellament del cava 'premium' per falta de vidre i el sector augura "tensions" d'estoc a les botigues. ACN

La falta d'abastiment d'ampolles de vidre ha alterat el calendari dels cavistes, que s'han vist obligats a posposar "entre tres i quatre mesos" l'embotellament d'alguns productes de gamma superior, especialment el cava rosat envasat en vidre transparent. El president de la patronal AECAVA (Associació d'Elaboradors del Cava), Damià Deàs, detalla a l'ACN que la previsió era embotellar els rosats a principis de primavera i no ho han pogut fer fins ben entrat l'estiu. Deàs adverteix que aquest decalatge condicionarà la futura sortida a la venda: "Pot haver tensions d'estoc els propers dos anys". Per evitar que es repeteixi aquest retard, alguns cellers estan avançant el gruix de la compra d'ampolles que preveien adquirir a l'hivern.

L'actual retard en l'embotellament evidencia una falta d'abastiment de vidre que el sector del cava arrossega els últims mesos. Deàs assenyala la coincidència de diversos factors: l'acumulació de comandes a les vidrieres després de l'aturada de la covid -tant pel que fa a ampolles com de conserves-, la crisi logística amb l'encariment de preus del transport i un auge de vendes de cava que està accelerant l'activitat als cellers.

Habitualment, els cellers concentren les tasques d'envasat durant els primers mesos de l'any "perquè les temperatures fredes garanteixen una millor conservació dels vins". "El primer quadrimestre fem la part més potent del tiratge de tot un any, mentre la resta de mesos es fan petites embotellades", afegeix.

A partir del moment en què el cava és envasat, han de passar 9 mesos d'envelliment per als productes més bàsics. En canvi, els caves 'premium' requereixen 18, 30 o 36 mesos de respòs dins l'ampolla. Enguany no han pogut embotellar alguns dels productes de més qualitat fins fa poques setmanes i aquest retard genera certes preocupacions als elaboradors.

Deàs precisa que el proper Nadal "no es notaran" problemes d'estoc als comerços, ja que el cava de més qualitat es va envasar fa més d'un any i mig. Pel que fa als productes més bàsics, se n'han pogut fer petits tiratges i els cellers també disposen d'estoc suficient als magatzems. El president de la patronal lamenta que el retard d'embotellament d'ara sí que condicionarà les campanyes d'alguns caves 'premium' el 2023 i 2024.

La falta d'ampolles que ha viscut el sector darrerament ha dut els cavistes a accelerar les comandes que tenien previst fer a les vidrieres durant la recta final de l'any. Si bé la falta de vidre blanc és complexa de resoldre "perquè parteix d'una matèria primera més costosa", els cellers s'estan abocant a comprar ampolles verdes, d'ús majoritari.

Volen assegurar-se que a l'hivern no tindran problemes d'abastiment d'aquest envàs, just quan arribi l'època forta d'introduir el cava a les a les ampolles. En el cas de Vilarnau, per exemple, ara tenen acumulat el 30% de les ampolles que necessiten per al tiratge de tot un l'any.

"És obvi que nosaltres també estem contribuint a estressar la demanda de les vidrieres", admet Deàs, que justifica que "als cellers s'està fent un esforç de tresoreria per assumir ara aquestes comandes, però és que ningú vol perdre al gener el temps de criança que ja s'ha perdut ara". El president de la patronal, però, es mostra optimista a mig termini i confia que en qüestió d'un o dos anys el ritme de producció de vidre s'haurà equilibrat a la demanda dels cavistes.

El volum de la verema cau fins a un 30%

D'altra banda, pel que fa a la verema, l'AECAVA constata que el rendiment de les vinyes està caient entre un 25 i un 30% en comparació a una collita habitual. El descens, atribuït a la sequera i a les onades de calor, segueix la línia de la resta de denominacions d'origen de vi tranquil d'arreu de Catalunya. Deàs celebra que la vinya té un estat sanitari "boníssim" però lamenta els estralls en volum collit i també en la maduresa del fruit: "Hi ha hagut tanta poca aigua que el raïm gairebé no raja quan el premsem".

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local