Dones i vins

Emotiva presentació del llibre ‘Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès’ de Maria Rosa Ferré al Palau Robert

S’hi van reunir dissabte 46 de les 50 viticultores protagonistes del llibre, en un acte emotiu conduït per la periodista Ruth Troyano, amb narracions poètiques de la dramaturga Elisenda Guiu

Emotiva presentació del llibre ‘Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès’ de Maria Rosa Ferré al Palau Robert. EIX

Emotiva presentació del llibre ‘Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès’ de Maria Rosa Ferré al Palau Robert. EIX

Dones valentes. Dones perseverants. Dones que lluiten. Dones amb talent. Dones que estimen la terra. Aquestes van ser algunes de les qüestions que van sorgir dissabte a la tarda al Palau Robert de Barcelona en la presentació oficial del llibre sense ànim de lucre ‘Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès’, amb fotografies i textos de la vilafranquina Maria Rosa Ferré i editat per Edicions i Propostes Culturals Andana.

En l’obra Maria Rosa Ferré s’endinsa en la vida d’una cinquantena de dones viticultores. Totes tenen històries ben diferents – algunes de ben colpidores- i totes, tal com destaca Ferré, comparteixen l’amor que senten per la terra. D’aquestes 50 dones, la més jove té 22 anys i la més gran 91. 36 són de l’Alt Penedès, 6 del Baix Penedès, 4 de l’Anoia, 2 de l’Alt Camp, 1 del Baix Llobregat i 1 del Vallès Occidental i totes tenen alguna vinya dins de la DO Penedès. A més, n’hi ha 40 que són propietàries d’explotacions, 4 són migrants, 3 jubilades i fins i tot n’hi ha una que és Creu de Sant Jordi.

El llibre visibilitza a través d’imatges i textos – converses, per sobre de tot- la seva vida, la seva feina i també l’esforç per tirar endavant els seus projectes. Al Palau Robert s’hi van reunir dissabte 46 de les 50 viticultores protagonistes del llibre, en un acte emotiu conduït per la periodista Ruth Troyano, amb narracions poètiques de la dramaturga Elisenda Guiu i amb la intervenció, també, de la directora general de l’Incavi Alba Balcells. L’acte va començar amb una presentació de l’obra a càrrec de Maria Rosa Ferré i l’editor Ramon Nadal, que van explicar com el projecte va començar a caminar fa més de dos anys i que en cap moment es pensaven que agafaria una magnitud tan gran perquè a les dones els costava creure en el seu potencial. Precisament això va fer que Ferré volgués explicar les seves històries, sovint absolutament invisibilitzades.

“No em podia creure que en l’actualitat les dones es trobessin amb els mateixos pals a les rodes que jo fa 50 anys. Em semblava increïble”, va explicar l’autora del llibre. En l’acte del Palau Robert Ruth Troyano també va conversar breument amb sis de les protagonistes: Marta Casas, Maria Barrena, Laia Esmel, Maria Rovira, Cristina Bundó i Gemma Cortada. Totes elles van remarcar la feina feta per Maria Rosa Ferré per aconseguir que s’empoderessin i que s’atrevissin a explicar les seves històries en un treball desinteressat. La jornada la va cloure la directora general de l’Incavi, Alba Balcells, que, visiblement emocionada, va donar les gràcies a l’autora per “obrir un camí que ben segur n’obrirà d’altres per buscar maneres de fer més humanes”. Balcells va destacar la importància de recordar els i les nostres referents afirmant que “el lideratge feminista no s’imposa, sinó que convenç. Les dones venim a sumar i aquest llibre n’és un clar exemple”.

Finalment Maria Rosa Ferré va rebre un agraïment sorpresa de totes les dones, que li van regalar, entre d’altres, un gran ram de flors. El projecte ‘Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès’ no acaba amb el llibre – que es presentarà el dia 16 de desembre a les 19h al Vinseum de Vilafranca- sinó que a l’estiu s’inaugurarà una exposició itinerant i, a més, també està previst rodar-ne un documental.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local