Denominacions d'Origen

L’INCAVILAB es desplega territorialment per oferir més recursos als cellers

Aquest projecte de desplegament territorial ha tingut lloc aquest matí a Vilafranca del Penedès en el marc de l’operatiu entre l’INCAVI i el sistema de Denominacions d’Origen

L’INCAVILAB es desplega territorialment per oferir més recursos als cellers. INCAVI

L’INCAVILAB es desplega territorialment per oferir més recursos als cellers. INCAVI

L’institut Català de la Vinya i el Vi ha presentat el desplegament territorial de l’INCAVILAB, un projecte en què la institució fa mesos que treballa, i que oferirà multitud de recursos formatius i pràctics per als cellers catalans.

La transformació de l’INCAVILAB, prevista en el Pla Estratègic #HoritzóINCAVI2025, i que es va presentar públicament al gener d’aquest any, s’està duent a terme gràcies a un important esforç tant a nivell tècnic com a nivell econòmic, amb més d’1 milió i mig d’euros invertits fins al moment, per dotar al conjunt del sector d’una eina estratègica de servei públic per millorar la seva competitivitat.

INCAVILAB, una eina de futur per als cellers

L’INCAVILAB, surt de les instal·lacions de la institució amb el propòsit de portar els serveis dels laboratoris de l’INCAVI a origen. S’estrenarà amb dues sessions a la DO Pla de Bages, on es treballarà un programa específic de formació d’analistes de celler amb l’objectiu de formar-los en bones pràctiques de laboratori. El curs, impartit pels tècnics analistes i investigadors de l’INCAVILAB, inclourà una part de formació teòrica i una part pràctica amb el següent temari: Aspectes bàsics de maneig en el laboratori enològic, Determinacions analítiques: conceptes claus, instruments, reactius... i Interpretació dels resultats analítics.

La idea és que aquesta primera acció de formació sigui a tall de prova pilot, de manera que la resta de Denominacions d’Origen i cellers que ho considerin necessari puguin sol·licitar-ho en el seu territori.

Les altres dues línies de treball que estan programades ja de cara al 2024 són la sistematització de procediments de tast i un programa de recollida de mostres de qualificació en origen. La primera es portarà a terme en col·laboració amb la DO Empordà, i amb l’objectiu de transferir metodologies i sistemàtiques de treball de l’entorn ENAC al comitè de qualificació de la DO.

Pel que fa a la recollida de mostres, es tracta d’un programa pilot que arrenca a la DO Conca de Barberà i que ha de servir per facilitar el procediment de recollida, anàlisi i recepció de resultats de les mostres de qualificació dels cellers.

També s’està treballant en el desplegament del CO-LAB, que és la plataforma de servei públic a partir d’un treball col·laboratiu amb tots els agents i actius del sector, com per exemple, l’Associació Catalana d’Enòlegs ACE-CEEC, l’AVC, Innovi, l’aliança I4Vi, entre d’altres.

Per la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells: “En el marc del procés de transformació de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, amb l’objectiu de ser més propers al sector, facilitar les solucions estratègiques que considerem més útils, sobretot a aquells cellers més petits, que son la majoria, al nostre país. L’INCAVILAB és una eina estratègica per a la producció de vins de qualitat al nostre país que ara s’expandeix per ser encara més present a tot el territori.”

Aquest projecte de desplegament territorial ha tingut lloc aquest matí a Vilafranca del Penedès en el marc de l’operatiu entre l’INCAVI i el sistema de Denominacions d’Origen.

Denominacions d’Origen dinàmiques

Un altre dels punts que s’ha tractat a la sessió d’avui ha estat la modificació i actualització dels plecs de condicions d’algunes de les denominacions d’origen per tal d’adaptar-se a les noves realitats i necessitats del sector. Cal destacar l’aposta de les DO’s en fer una revisió dels aspectes organolèptics dels seus vins.

Entre els canvis més destacats, cal remarcar per part de la DO Tarragona, la incorporació del vi brisat com a producte amb gran acceptació en el mercat i que respon, a més, a la recuperació de vinificacions tradicionals.

Finalment, a la reunió també s’ha aprofundit en les accions promocionals dels pròxims mesos.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local