Conflicte Laboral

La plantilla de Freixenet inicia una setmana de vaga contra l'ERO

Els treballadors bloquejaran els accessos als centres de treball en tots els canvis de torn

La plantilla de Freixenet inicia una setmana de vaga contra l'ERO. ACN

La plantilla de Freixenet inicia una setmana de vaga contra l'ERO. ACN

La sortida dels treballadors del torn de tarda ha marcat, a les deu tocades, l'inici de quatre dies de vaga de la plantilla del grup Freixenet, en protesta contra l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que ha presentat la companyia contra 180 treballadors, un 24% de la plantilla. Des de quarts de nou del vespre un grup de treballadors es concentrava ja als centres de treball per bloquejar els accessos. La situació es repetirà en cada canvi de torn mentre duri la vaga. L'empresa, per la seva banda, ha justificat l'ERO davant els "reptes" del canvi climàtic i l'impacte de la sequera. "Amb aquesta excusa impulsen un canvi de model productiu que és matar el cava en vida", replica a l'ACN el president del comitè d'empresa, Antonio Domínguez.

Les mobilitzacions a Freixenet arriben un mes després que l'empresa plantegés l'ERO apel·lant a necessitats "urgents" per tal de garantir el futur de la companyia. La manca d'aigua, explicava l'empresa, ha provocat en els darrers temps una reducció de la producció i un augment dels costos, provocant un "desajust" econòmic en el negoci.

Els sindicats, però, rebutgen l'argumentació. Reclamen alternatives a l'ERO per superar una situació que entenen que és temporal i a la que cal fer-hi front, argumenten, garantint la preservació de tots els llocs de treball. Domínguez alerta que el pretext de la sequera està servint a Freixenet per assentar les bases d'un model que pot suposar la fi del sector.

"Ara amb l'excusa que no hi ha raïm han fet un altre vi escumós que no és cava i l'exporten a altres països", relata el líder sindical. Aquest nou producte "es fa en quatre mesos i amb molta menys mà d'obra", a la vegada que suposa, segons el president del comitè d'empresa, un "engany" al consumidor.

Domínguez es refereix a l'anomenat 'Freixenet Premium Sparkling Wine – Cuvée de España' que Freixenet va presentar ara fa un any amb la missió d'abastir el mercat alemany, suís i austríac mentre no hi hagi prou producció de raïm a la DO Cava. "Això no és apostar pel cava", ha conclòs el líder sindical.

Pel que fa a les negociacions per l'ERO, Domínguez no és tampoc optimista. Assegura que en les cinc reunions que s'han fet fins ara s'han fet passes enrere, ja que l'empresa hauria anunciat que la majoria dels acomiadaments afectarien treballadors menors de 50 anys per esquivar l'anomenada 'clàusula Telefònica' que l’obligaria a compensar l'Estat pel cost de les prestacions.

"Per aquí no podem passar", ha etzibat Domínguez, que assegura que si finalment es demostren causes objectives per tirar endavant l'ERO es veuria "més adient" apostar per una fórmula de jubilacions anticipades. Afirma que, en qualsevol cas, l’empresa té capacitat econòmica per fer front a aquestes compensacions i la "tragèdia" es minimitzaria.

Empresa i treballadors preveuen reunir-se almenys dues vegades més abans que acabi el període de consultes de l'ERO, el 4 de juny. Serà aquest dimarts i divendres. Mentre duri la vaga, també s'ha convocat una manifestació, dimecres a Sant Sadurní d'Anoia, que sortirà de la seu de Freixenet i arribarà fins a l'Ajuntament, on s'ha programat una reunió amb el govern local.

Suport de l'Ajuntament i compareixença al Parlament

Ja en les darreres setmanes, l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia ha demanat a Freixenet que reconsideri l'ERO amb l'objectiu de preservar l'activitat industrial al municipi. El consistori també ha demanat la implicació de la Generalitat per reduir l'afectació de la retallada de la plantilla.

En aquest sentit, els representants dels treballadors s'han reunit ja amb diferents grups parlamentaris per demanar-los el seu suport i aquest dijous preveuen ser al Parlament de Catalunya per participar de la Comissió d'Empresa i Treball que hi ha programada a les tres de la tarda.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local