Verema 2021

La DO Cava redueix la producció de raïm per hectàrea per segon any consecutiu per pal·liar l'excés d'estoc

A la verema d'enguany es podrà collir un màxim d'11.000 quilos, un miler menys que abans de la covid

La DO Cava redueix la producció de raïm per hectàrea per segon any consecutiu per pal·liar l'excés d'estoc. ACN

La DO Cava redueix la producció de raïm per hectàrea per segon any consecutiu per pal·liar l'excés d'estoc. ACN

El Consell Regulador de la DO Cava ha acordat tornar a reduir la producció de raïm permesa per hectàrea, una mesura iniciada l'any passat de forma excepcional per frenar l'excés d'estoc que acumula el sector. Si a la darrera verema es passava dels 12.000 quilos per hectàrea habituals a permetre'n només 10.000, aquest cop la DO Cava ha aprovat que l'explotació sigui d'11.000 quilos. El president del Consell Regulador, Javier Pagès, diu que la intenció és recuperar les xifres pre pandèmia "però encara no s'han donat els requisits conjunturals necessaris". Pagès recalca que la limitació busca corregir els excedents causats per la covid i pel sobrant d'hectàrees plantades dins la DO Cava.

En un comunicat emès per la DO Cava aquest divendres, Pagès ha demanat al sector un compromís per "autoregular el mercat". El president del Consell Regulador ha sortit en defensa els pagesos i ha instat els elaboradors de cava a pagar "uns preus dignes" pel raïm per assegurar la sostenibilitat de les terres. "Tota la cadena de valor de la Denominació d’Origen, i tots els poders públics, han d’actuar amb responsabilitat per tal de garantir un creixement ordenat i sostenible de la mateixa”, ha apuntat.

Els pagesos, decebuts amb els elaboradors

La reducció de l'explotació aprovada pel Consell Regulador ha generat critiques entre una part dels viticultors. Els vocals de l'ens no adscrits a cooperatives han especificat que van abstenir-se durant la votació d'aquesta mesura, en considerar que és insuficient per eixugar els excedents si no va acompanyada d'altres accions.

Aquests agricultors van demanar que, a banda de limitar l'explotació, també es reduís el rendiment de premsa emparat per la DO Cava i que es requerís un percentatge mínim de Most Concentrat Rectificat (MCR) de l'origen de la zona del cava. Aquestes dues altres propostes, però, no van tirar endavant per l'oposició dels elaboradors. Davant la falta d'acord, els pagesos van acusar els cellers de "manca de coresponsabilitat" a l'hora d'autoregular el sector.

Segons el sindicat Unió de Pagesos, actualment el cava acumula prop de 85 milions de litres de vi base extres. Un sobre estoc que atribueixen al nou sistema d'autoritzacions de plantació de vinya aprovat per l'estat espanyol el 2017, agreujat recentment per la davallada de vendes que ha causat la covid-19.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local