Acció Climàtica

L'Incavi posa en marxa un pla pilot per obtenir dades sobre l'estat hídric de la vinya

Un dels projectes és Hidrovinya, que consta de 22 punts que recull dades del Penedès i Costers del Segre

L'Incavi posa en marxa un pla pilot per obtenir dades sobre l'estat hídric de la vinya. ACN

L'Incavi posa en marxa un pla pilot per obtenir dades sobre l'estat hídric de la vinya. ACN

L'Incavi ha posat en marxa diferents estudis i projectes per adaptar aquest cultiu als efectes del canvi climàtic i obtenir més informació sobre l'aigua, les cobertes vegetals en la vinya i les varietats més òptimes, entre d'altres. Un d'aquests projectes és l'eina Hidrovinya, que consta de 22 punts d'observació que recull les dades meteorològiques i edàfiques necessàries per conèixer l'estat hídric de les plantes en vinyes del Penedès i de Costers del Segre. Aquests punts estan formats per observatoris meteorològics i sensors d’humitat al sòl en cada parcel·la. La xarxa ha fa un any i mig que està en funcionament i la informació, que es pot consultar a través d'un web, permet ajudar a prendre decisions en la gestió de la plantació.

D'aquesta manera, segons el Departament d'Acció Climàtica, es facilita al viticultor poder fer previsions del comportament agronòmic de la vinya i millorar així la seva capacitat de reacció. En aquest projecte hi participen Gramona, Codorniu, Juve Camps, INNOVI i les Agrupacions de Defensa Vegetal de Sant Llorenç d’Hortons i de Sant Martí Sarroca.

El cultiu de la vinya és resistent i adaptat al territori mediterrani, calorós i àrid, tot i que pateix els efectes del canvi climàtic. Aquests estudis demostren que el canvi climàtic està alterant el cicle natural de la vinya, com per exemple els canvis en la maduració del raïm, que el fan més vulnerable a les plagues, veremes cada cop més avançades en el temps, onades de calor o pluges torrencials, entre d'altres.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!