Canvi climàtic

Demanem que l'Ajuntament es posi les piles per tirar endavant una veritable transició energètica

Roda de premsa de Vilafranca en Comú. Eix

Roda de premsa de Vilafranca en Comú. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilafranca en Comú ha celebrat una roda de premsa on han insistit a dir que la crisi climàtica exigeix avançar cap a la transició energètica i un canvi de model. I que la crisi derivada de la guerra a Ucraïna ha comportat una crisi energètica amb la conseqüent crisi econòmica i que pot concloure en una crisi social si no hi fem front.

Per això, per al grup és necessari un cop de timó també a Vilafranca perquè si s’avança només amb accions aïllades i a pas de tortuga no s’arribarà a temps per a protegir a les veïnes i veïns i el planeta de les conseqüències de la crisi. En aquest sentit, han posat una dada sobre la taula: aquest setembre s'aprova un expedient de modificació de crèdits per assumir l'augment de quasi 400 mil euros en el consum d'energia de les instal·lacions municipals. Fet que planteja un debat, per assumir aquestes despeses extraordinàries cal o augmentar impostos o retallar serveis o inversions... O, com proposa la portaveu de Vilafranca en Comú, Montse Romagosa, canviar de model i deixar de dependre dels oligopolis energètics per passar a potenciar l'autoproducció energètica.

Cal un acord gran de país però també actuar localment, municipi a municipi. Per això, Vilafranca en Comú presenta al ple municipal dues mocions que tenen per objectiu avançar de manera ambiciosa cap a la transició ecològica de manera sostenible i respectuosa amb el territori.

Per aquest motiu demanen la revisió i actualització del PAESC (Pla d'Acció per l'energia sostenible i el clima) de Vilafranca per accelerar les inversions cap al procés de transició energètica, així com impulsar l'Agència Local d'Energia i impulsar les Comunitats Energètiques locals, aquestes dues darreres mesures Vilafranca en Comú ja les va presentar i es van aprovar al ple municipal encara que no s'han executat.

La segona moció, més a escala de Catalunya, l'impulsa la Plataforma contra la MAT, demana respectar i protegir el territori i la diversitat del nostre medi natural, impulsar els recursos renovables (del 19% al 100% el 2030) i descentralitza la producció per donar-li una dimensió local així com la democratització de la gestió de l'energia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local