Vaga

El ple de Sant Sadurní aprova una moció de suport a la vaga de les treballadores de Prezero

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La moció que expressa la solidaritat de l’Ajuntament de Sant Sadurní amb els treballadors del servei de recollida, en vaga des de fa vint dies, va ser aprovada amb els vots favorables de CUP, Comuns i PSC i amb les abstencions del govern de Junts i ERC, i del PP.

A banda del recolzament als treballadors, la moció insisteix en la necessitat de que l’empresa negociï les millores salarials i de condicions laborals que es plantegen des del comitè de vaga i posa sobre la taula la possibilitat d’estudiar vies legals per rescindir el contracte i subrogar el servei en cas de que persisteixi la negativa de l’empresa a resoldre el conflicte.

En la defensa de la moció la CUP va aprofitar per denunciar que el govern de Sant Sadurní, amb el decret d’alcaldia emès el 19 d’octubre, està vulnerant drets fonamentals ja que amb  el pretext de restablir la salut pública està utilitzant els treballadors de la brigada per minimitzar els efectes de la vaga. Per la CUP aquest decret d’alcaldia, que s’ha denunciat a inspecció de treball per part dels treballadors, és una vulneració del dret a vaga i de la llibertat d’acció sindical. A més a més, la formació independentista va denunciar també que el mencionat decret d’alcaldia havia provocat situacions de tensió entre treballadors de la brigada i els vaguistes.

Les demandes de les treballadores

En el mateix ple la CUP va demanar que es permetés la intervenció de les representants dels treballadors que estaven presents a la sala de plens. No obstant, l’alcalde Ton Amat no va permetre aquesta intervenció que es va produir finalment al final de la sessió i fora de l’acta. En aquest sentit, el representant dels treballadors va denunciar tant el paper de l’empresa com el de la Mancomunitat Penedès-Garraf a qui van assenyalar com a responsables de licitar el servei sense les suficients garanties pels treballadors.

En aquest sentit, els treballadors insisteixen en la necessitat d’acordar increments salarials durant els propers anys que permetin compensar l’apujada de l’IPC, d’avançar cap a l’equiparació salarial dels diferents contractes que hi ha ara mateix entre els treballadors i en la urgència de millorar les condicions de treball pel que fa la seguretat, el manteniment dels vehicles i l’estat de les instal·lacions.

La CUP insisteix en la precarietat del model

En la seva intervenció, el regidor cupaire Jordi Pujol Lizana, va insistir que més enllà del conflicte puntual provocat per la negociació del conveni hi ha un problema estructural que és la lògica d’externalitzar serveis bàsics com és la recollida d’escombraries. Pel regidor de la CUP aquest model de gestió «deixa els serveis públics en mans de grans empreses que fan de la precarietat laboral el seu benefici i el seu model de negoci». En aquest sentit, el regidor va apuntar que és responsabilitat dels polítics vetllar no només per la qualitat dels serveis públics sinó també per les condicions en les que s’estan prestant aquests serveis. Per la CUP «si un servei públic no es presta en unes condicions laborals dignes no és un servei de qualitat» i va alertar que aquests conflictes laborals també es podrien generar en altres serveis essencials externalitzats per l’Ajuntament com la deixalleria (concedit a la mateixa empresa Prezero) o la neteja d’edificis municipals.

La CUP va recorda que l’any 2018, quan es va delegar a la Mancomunitat Penedès-Garraf la licitació de la recollida porta a porta, ja van votar-hi en contra al·legant que el que calia és que la Mancomunitat assumís la gestió directe del servei per garantir la qualitat del mateix, el control democràtic i assegurar unes bones condicions laborals pels treballadors.

El consens sobre el model de recollida porta a porta

En el context de la vaga de recollida d’escombraries ha provocat que alguns partits hagin posat en dubte el model de recollida selectiva. En aquest sentit el PSC va voler introduir una esmena que qüestionava el model i que no va ser acceptada per la CUP, que va defensar que la recollida porta a porta és un model d’èxit que ha permès assolir quotes de reciclatge de fins al 70%, molt per sobre de la mitjana catalana i dels pobles del voltant. La CUP va voler expressar que «el model de recollida porta a porta ha de ser un consens de poble, que es pot millorar, però en cap cas posar en dubte ja que és el mode que garanteix assolir unes millors quotes de reciclatge».

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local