Política municipal

Vilafranca deixa d’ingressar més de 300.000 euros per la mala gestió de l’equip de govern

Imatge de la roda de premsa d'ERC de Vilafranca. Eix

Imatge de la roda de premsa d'ERC de Vilafranca. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els republicans han explicat avui, en roda de premsa, que la mala gestió de l’equip de govern de Junts i el PSC, a més de no permetre avançar cap a una ciutat molt més eficient, està costant diners als vilafranquins i vilafranquines.

Tot i que el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, ha reconegut que en aquests moments està sent complicat quadrar el pressupost de l’Ajuntament pel 2023 a causa dels augments de l’IPC, per ERC el govern està funcionant amb el mínim esforç i perdent oportunitats per tal d’ingressar més diners a l’Ajuntament. “Davant la situació de crisi econòmica que les administracions públiques també estan patint amb un increment de la despesa energètica, entre d’altres, no és de rebut que per inoperància i deixadesa del govern perdem ingressos que podrien servir per cobrir necessitats socials, per exemple” explica Pere Sàbat, portaveu d’ERC Vilafranca

Zona d’aparcament regulat

Segons el govern local, quan es posin en funcionament l’any 2023 les zones d’aparcament regulat, l’Ajuntament de Vilafranca ingressarà uns 200.000 mil euros. Per tant, segons els republicans, el mateix govern ha deixat perdre 140.000 euros per no haver municipalitzat les zones blaves o tret a concurs públic la seva licitació quan el mes d’abril el govern van deixar finalitzar la concessió.

“Aquesta mala planificació ha perjudicat Vilafranca de diverses maneres: ha comportat una pèrdua d'ingressos i també ha afectat al comerç local perquè, actualment, aparcar a Vilafranca és pràcticament un malson degut, entre d’altres factors, a la manca de rotació en les antigues zones blaves”, explica Sàbat. Els republicans també recorden que aquesta mala gestió amb les zones blaves també ha provocat que les cinc treballadores de l’antiga empresa que gestionava l’aparcament no saben si podran mantenir els seu lloc de treball.

Pel que fa el nou sistema d’aparcament que el govern proposa pel 2023, des d’ERC, com ja han manifestat en més ocasions, no veuen clares les zones taronja, principalment al parquing del Pati de la Serra. Per aquest motiu han proposat al govern que es replantegin aquest funcionament i que, com a mínim, aquestes zones també puguin ser considerades zona blava amb tarifa de zona perifèrica i que no siguin aparcament de mitja i llarga durada, cosa que suposa haver de pagar entre 5 i 8 euros. D’aquesta manera les places no quedaran buides i se solucionaran part dels problemes d’aparcament actuals.

“Des del nostre punt de vista, sense aquesta modificació que proposem difícilment es recaptaran els 200.000 euros que calcula obtenir el govern amb les zones taronja”, explica Sàbat.

Recollida de residus

Un altre tema que mostra que la mala gestió del govern fa perdre ingressos a Vilafranca és que, tot i que fa un any que el regidor d’hisenda i vicepresident de la Mancomunitat, Aureli Ruiz, va convocar tots els grups municipals a una reunió per a explicar que calia dur a terme de manera urgent un canvi en el model de recollida de residus perquè el contracte estava caducat, encara no s’ha fet la nova licitació.

En aquella reunió, Ruiz va explicar que Vilafranca està per sota de la mitjana de recollida selectiva de la demarcació de Barcelona, de Catalunya i de l’Alt Penedès i que està lluny de complir amb l’objectiu del 55% per a l’any 2025. “Deixant de banda l’impacte mediambiental que això comporta en el moment d'emergència climàtica actual, aquesta mala gestió dels residus també comporta una despesa important als veïns i les veïnes de Vilafranca”, explica la regidora Montse Espinosa.  

L’any 2021, segons dades de l'Agència Catalana de Residus, a Vilafranca la fracció resta representava un 57’41% en front del 42’5% de recollida selectiva. Tenint en compte aquestes dades, Vilafranca va enviar a l’abocador un total de 12651 tones de residus. Si el cànon fixat per la Generalitat per al 2022 era de 53,10 euros/tona i pel proper any 2023 el cànon està fixat a 65,3 euros/tona, si no es porta a terme cap acció destinada a incrementar el reciclatge, l’Ajuntament haurà de pagar directament 150.000 euros més l’any vinent a més de l’estalvi per cada tona de menys que es porti a l’abocador. “El govern explica que la taxa de recollida d'escombraries no reflecteix aquest augment, però el que no diu és que la diferència entre el que es recapta i el que es paga també surt dels impostos del nostres veïns i veïnes”, explica Montse Espinosa.

Els republicans han explicat de forma detallada aquests dos exemples de mala gestió municipal, però també n’han mencionat d’altres com la Creu de Santa Digna que costarà 30.000 euros restaurar-la per haver-la desmuntat i muntat malament o la pèrdua d’ajuts dels fons europeus Next Generation per no tenir aprovat el pla de mobilitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local