Habitatge

Reclamem al govern de JxC-PSC que recuperi el recàrrec del 50% de l'IBI per als pisos buits que fa més de dos anys que estan desocupats

Imatge de la roda de premsa d'ERC Vilafranca. Eix

Imatge de la roda de premsa d'ERC Vilafranca. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En el debat de les ordenances per al 2023 Esquerra Republicana es va abstenir. Els republicans van remarcar que davant el context de tensió econòmica i social no s'oposarien a les taxes i impostos “per responsabilitat”. Aquest fet, però, no és un xec en blanc i per això presenten al·legacions. “És imprescindible que es recuperi el 50% de recàrrec de l'IBI sobre els pisos buits”, afirma el portaveu republicà Pere Sàbat.

Sàbat recorda que per al 2021 es va aprovar l’ordenança fiscal on sí que s'incloïa la demanda del 50% de recàrrec de l'IBI per als pisos buits. Una demanda que diversos partits i entitats havien reclamat insistentment. Lamentablement, recorda Sàbat, des del govern municipal de JxC-PSC “no s'hi va creure mai i no van desenvolupar cap acció que ho fes possible”.

En aquest sentit, a les al·legacions que presentarà ERC s'apunta al desplegament d'una ordenança que exposi reguli què s'entén per habitatge buit i que permeti desenvolupar aquest recàrrec. Com a justificació, el govern de JxC-PSC en paraules del regidor d'hisenda Aureli Ruiz, afirmava que era molt difícil de gestionar i que no s'havia pogut tirar endavant. Unes justificacions que per als republicans són “excuses” i que només busquen “amagar la inacció volguda del govern perquè no creuen amb en la mesura”. Aquesta inacció es fonamenta en què cal l'aprovació de l'ordenança sobre pisos buits per poder aplicar el recàrrec del 50% de l'IBI, un fet que el govern no ha fet. “No és que sigui difícil d'aplicar, és que el govern no ha fet la feina. És molt diferent” conclou Sàbat.

Aquesta mesura per als republicans és clau per poder mobilitzar més habitatges per a lloguer. “Davant la crisi habitacional i els preus desorbitats que hi ha cal posar tots els pisos buits al mercat i permetre d'aquesta manera que l'accés a un habitatge no sigui una quimera sinó un dret”.

El 50% del recàrrec de l'IBI per als pisos buits és una mesura que diferents ajuntaments estan tirant endavant. Pere Sàbat, acompanyat del grup municipal republicà, s'ha reunit amb diferents governs locals que ho estant impulsant  com Salt o Figueres, i que demostren que “si el govern vol i ho considera una prioritat, aquesta mesura és viable, però cal un govern que hi cregui i ara, l'actual govern de JxC-PSC no hi creu” i per tant, per fer-ho una realitat a Vilafranca “cal un nou govern”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local