Nadal

Ara ve Nadal, matarem el gall i matarem el porc!

Consumisme. Eix

Consumisme. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ara que s’apropa el final d’any amb ell una de les èpoques segons diuen, més màgiques i meravelloses que existeixen. L’època nadalenca és símbol de representació d’unitat, de generositat i d’amor cap als nostres ésser estimats, però d’on ve realment el Nadal?

El Nadal és la festivitat cristiana que celebra el naixement de Jesús, el 25 de desembre, en el cicle de temps que hi ha entre l’Advent i l’Epifania. Aquesta data es celebra en la tradició cristiana, en la religió Catòlica, la Protestant i algunes Ortodoxes autocèfales (grega, romana i búlgara). També en d’altres que són autocèfales (Constantinoble i la russa) on celebren el dia 7 de gener, ja que no van acceptar el calendari gregorià que va reformar el calendari julià de l’època romana.

Nadal als Països Catalans té unes particularitats pròpies. Un dels exemples seria que es posa el pessebre i el Tió de Nadal. A part, també és una particularitat celebrar Sant Esteve, el dia de l’endemà de Nadal. Finalment, a moltes comarques es fa la Rabassa de Nadal, on el fillol dóna una felicitació al padrí, i aquest li respon amb un regal, que segons el lloc pot ser un tortell de Nadal o un present. 

Tot això pinta molt bonic, però som conscients de tot el què comporten les festivitats i les èpoques nadalenques? Segons el web www.lleida.com, Catalunya ha estat la comunitat on s’han registrat més desnonaments durant el tercer trimestre del 2022, amb un 23,3% del conjunt de l’Estat (1.724, en concret). Els llançaments en aquest període a Espanya van disminuir un 14,6% respecte al mateix període del 2021. Aquestes preocupants dades provoquen que en la societat actual en època on les temperatures han disminuït considerablement hi hagi moltes més persones sense llar, molta més congestió a llocs socials on poder rebre menjar i sostre, i una sobresaturació per falta de recursos i intencions.

La societat actual viu en una espiral de reclamació, d’immediatesa i d’exigència cultivada per una fàcil accessibilitat als productes i a tots els comerços, apps i plataformes de fàcil accés. El consumisme és un dels majors problemes de la societat actual que influencia en el petit negoci, en el comerç de proximitat, en les botigues de sempre.

Hem de ser conscients i realistes amb nosaltres mateixos. Cal confessar, i jo la primera, que sóc partícep del consumisme. Sóc part d’aquest oli que li permet a l’engranatge del consumisme seguir endavant. És per això que s’ha de fer un replantejament. Hem de començar a pensar en totes les coses que deixem perdre, en totes les persones que perden els seus petits negocis, o la seva feina i com a resultat final poden arribar a perdre les seves cases. Cal ser conscient que per molt passat de moda, per molt vell que sigui, fer recapte de joguines, roba i aliments, pot ajudar a moltes famílies i a moltes persones a poder gaudir d’unes festes nadalenques al màxim de semblants possible a la de bona part de la societat més afavorida econòmicament. A més, d’aquesta forma es fa realitat el missatge moltes vegades només comercial de regalar amor i prosperitat a tots els seus éssers estimats, amics i coneguts.

Dit tot això, us desitjo molta sort i encerts. Que aquest any hagi estat un any d’aprenentatge i de renovació. Que totes les coses que hagueu fet hagin tingut un propòsit i el resultat esperat. I recordeu sempre, que per molt dur que sigui el camí, sempre hi ha llum. Molt Bones Festes i bona entrada d’any!

 

Clàudia Rodríguez i Donaire, és Consellera Nacional pel Penedès-Anoia. Secretaria de Feminismes i LGTBIQA+ i representant del Garraf del Jovent República.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local