ELS PEUS A MAR I EL CAP ALS NÚVOLS

Coses que estan a la vista i ningú no les veu

L'escut de la porta principal de l'edifici de les Casernes. Josep Maria Ràfols

L'escut de la porta principal de l'edifici de les Casernes. Josep Maria Ràfols

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

No se sap qui ho va fer. Ni tan sols es pot assegurar quan es va portar a terme.

Molta gent hi passa per sota cada dia, sense adonar-se'n. Són coses que passen a la ciutat que, a més de tenir els peus a mar, sovint té el cap als núvols.

És un dels misteris d'aquesta vila tan encantadora com encantada. Es troba a l'edifici de les Casernes, a la plaça del mateix nom. A l'entrada principal del pavelló, concretament. Al damunt de tots els caps que hi entren per anar a veure o a practicar l'hoquei, el futbol sala i un grapat més d'activitats.

No em refereixo a les lletres escrites en negre a la part alta de l'arcada, gairebé il·legibles, que diuen "Milicia Nacional". Estic parlant de l'escut damunt la pedra principal de la portalada, sobre la dovella. Es veuen les quatre barres i, a sota, un castell. Fins aquí, bastant semblant a l'actual escut de Vilanova. Però, allò que crida l'atenció és que la part superior de l'escut està clarament trencada, hi manca la part de dalt. Es pot veure clarament a la fotografia que encapçala aquesta columna. Què li va passar? Per què està trencat? Què hi havia a la part desapareguda?

Les respostes a aquestes preguntes les podem trobar en els "Detalls de Vilanova", un conjunt de carpetes que reuneixen les làmines de Pau Roig Estradé (Vilanova, 1914-1994), conservades a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. El text que acompanya un dibuix de l'escut partit, obra del mateix dibuixant i pintor, diu així:

"Escut de pedra de finals del segle XVIII. Cal observar la part superior que fou arrencada [de] la pedra, [on] sens dubte hi havia la corona de la monarquia borbònica i degué treure's al temps de la república".

Un detall digne de ser incorporat a les visites guiades que es fan al patrimoni històric de la ciutat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local