Seguretat aquàtica

La responsabilitat en la seguretat a les platges no s'acaba al setembre

Imatge d'arxiu

Imatge d'arxiu

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat 8 de maig el ple de Vilanova i la Geltrú va aprovar per unanimitat la necessitat de millorar el servei de vigilància, salvament i primers auxilis a les platges de la vila. Per assolir aquest objectiu es va acordar avançar cap a la gestió directa del servei un cop finalitzada l'actual licitació. Així mateix, es va fer palès la necessitat de desenvolupar un pla regulador de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i les zones de bany a Vilanova i la Geltrú.

Amb els resultats de les darreres eleccions municipals es dibuixa un nou govern. Tanmateix, el compromís adquirit continua vigent independentment de la distribució de cadires al ple. El govern ha de prendre les regnes del que és en tots els sentits un servei públic de seguretat del qual en són responsables tot l'any.

Les platges són la joia dels vilanovins i un dels pilars turístics i econòmics de la vila, on més enllà de la temporada de platges s'hi fan moltes activitats i on és necessari un servei capaç de donar resposta a les necessitats de seguretat. Cal modernitzar un servei de socorrisme que, a manca d'una normativa estatal o autonòmica, s'ha quedat obsolet en la seva gestió, així com en  recursos humans i materials. Que no respon a cap altre sistema que al conegut "sempre s'ha fet així".

És vital que els professionals que vigilen les platges puguin desenvolupar la seva feina en condicions de seguretat i que se'ls proporcionin tots els mitjans perquè la seva feina es faci de manera eficaç i eficient. S'ha de remunerar de manera adequada al personal del servei, i oblidar ja per sempre la visió, que erròniament sovint justificava sous baixos, que són feines temporals o que són feines per a joves.

L'actual licitació finalitza aquest any, i cal plantejar-se si es treballarà ja per a un servei internalitzat, com hi ha municipis que han fet i amb èxit, o un sistema mixt, de transició,  amb la figura del responsable municipal del servei de salvament i socorrisme.

Cal un pla regulador, però també un pla de millora gradual que contempli disposar de capacitat de senyalització, vigilància i resposta fora de la temporada de bany. La responsabilitat en la seguretat a les platges no s'acaba al setembre, és present durant tot l'any. La potenciació de Vilanova com a destí familiar, l'augment de les activitats nàutiques i esports aquàtics tot l'any, la climatologia que ens porta les altes temperatures de manera precoç i que allarguen l'estiu, la necessitat de preparació davant d'esdeveniments climatològics adversos entre altres tots ells justifiquen la necessitat de disposar de capacitat de gestió i capacitat operativa a platja i aigües de la vila.

 

Ramsés Marti

expert en seguretat aquàtica

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local