Revetlla Sant Joan

Consells educatius per la revetlla de sant Joan...

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sant Joan és el conjunt de celebracions al voltant del solstici d'estiu, la nit més curta de l’any i el moment que assenyala el moment de màxima exposició solar. Tot i que el solstici és el dia 21 de juny, la festa se celebra especialment la nit del 23 al 24 de juny, coincidint amb la diada del sant. Sant Joan és una festa col·lectiva i exalta la vida i l’amor. La seva riquesa simbòlica difícilment pot competir amb cap altre celebració ja que uneix el foc, l’aigua, les herbes remeieres, les cançons, les dites, les bruixes, els balls i fins i tot els rituals de buscar parella. Són habituals les revetlles amb coques i les fogueres acompanyades de petards i coets.

Els bombers i els cossos de seguretat proposen unes recomanacions que hem recollit a la xarxa:

Els petards, mai a les butxaques. Evita guardar-te material pirotècnic a la butxaca. Podria encendre’s i provocar-te cremades.

Evita apropar-te als petards. Procura sempre encendre el petard per l’extrem, així tindràs temps per retirar-te abans que exploti. Recorda que no has de llançar material pirotècnic contra altres persones ni acostar-te, perquè podria provocar-te cremades o accidents oculars. Si veus que no s’encén, evita apropar-te o tocar-lo fins que no hagin passat 30 minuts.

El material pirotècnic, lluny del bosc. Els petards i els focs d’artifici poden provocar incendis forestals. Evita llançar material pirotècnic a menys de 500 metres del bosc. Tampoc no els tiris a prop de líquids inflamables perquè els vapors poden explotar.

Tanca portes i finestres. Sant Joan és sinònim d’incendis. Si veus focs d’artifici al carrer, tanca portes i finestres per evitar que un dels petards entri i cali foc. Treu també la roba estesa. Una guspira també podria cremar-la.

Vigila com dispares els coets. Col·loca el coet en una alçada preparada amb armelles. No tiris mai un coet amb la canya trencada perquè pot sortir en una direcció inesperada.

Compra material pirotècnic a llocs autoritzats. Els establiments autoritzats venen productes pirotècnics homologats, una garantia de fabricació i de bon estat. A més, en aquests punts de venda, et podran aconsellar a l’hora de comprar petards. Vigila també que els productes siguin adequats per a l’edat.

No fiquis els petards a dins d’altres objectes. Mai introdueixis trons dins de totxanes o ampolles perquè quan esclaten provoquen metralla. Procura també disparar els focs d’artifici d’esquenes al vent. Brillaran més i evitaràs que les espurnes et puguin cremar.

Les fogueres, només a llocs autoritzats. Les fogueres només es poden fer en punts autoritzats per l’Ajuntament. A Barcelona hi ha vintena de fogueres previstes. Te les situem totes al mapa!

Evita llançar material inflamable a les fogueres. El llançament d’objectes i productes inflamables a les fogueres pot provocar deflagracions que podrien cremar-te.

Durant la revetlla de Sant Joan, boscos i espais forestals són indrets especialment sensibles. Per protegir-los, juntament amb la fauna que els habita, cal recordar que està totalment prohibit encendre fogueres i llençar petards, coets i altres focs d’artifici a menys de 500 metres de zones boscoses. Com l’any passat, cal mantenir les mesures per evitar contagis (mascareta, distància física d’1,5 m i rentat de mans) si bé es recomana no portar gel hidroalcohòlic si es fa ús de pirotècnia. Davant de qualsevol incidència, cal trucar al 112.

Als parcs està totalment prohibit encendre fogueres i no es poden llençar petards, coets o altres focs d'artifici a menys de 500 m dels espais forestals. Davant de qualsevol incidència, s’ha de telefonar al 112.

Per als animals de companyia i també per als que viuen al carrer i als parcs, aquestes dates de festes i focs artificials es converteixen en moments d’estrès i angoixa.

La reacció dels animals a sorolls desconeguts és un comportament normal (sobretot com més intensos i imprevisibles són) i el més probable és que busquin un lloc on amagar-se. Acostumen a preferir un lloc petit i fosc, com un cau, alguns gossos s’amaguen sota el llit. Hi ha animals que prefereixen la banyera, ja que aquest material aïlla del soroll, els banys a més solen tenir finestres petites i rara vegada donen directament al carrer.

Si voleu gaudir d’una revetlla segura, cal adquirir únicament productes pirotècnics homologats en establiments autoritzats i abans d'utilitzar els petards, s’han de llegir les instruccions de cada article.

No s’han de guardar els petards a les butxaques, quan s’encenen els petards, no s’han d’aguantar amb les mans. Sobretot no s’han de posar a prop de la cara ni del cos i usar mitjans segurs per encendre'ls (metxes i similars). Sempre s’ha d’encendre la metxa per l'extrem i  no llençar els petards contra ningú ni en aglomeracions de persones i sobretot no s’han d’encendre els petards dins de casa.

Cal evitar aglomeracions a l’espai públic i no usar gel hidroalcohòlic o altres productes inflamables en cas que manipulació dels petards.

Podreu trobar més informació a interior.gencat.cat/consells autoprotecció/revetlles

Bona revetlla, gaudiu i sobretot tingueu cura i respecte pels altres, animals i persones us ho agrairan.!

Avui vull compartir amb vosaltres algunes dites populars del nostre costumari català, “sant Joan, el dia més gran“, “sant Joan escurça els dies i Nadal els estira“, “qui no es banya per a Sant Joan, no es banya en tot l’any“, “els focs de Sant Pere, se salten pel darrere, i els de Sant Joan, se salten pel davant“.

“Qui encén foc per a Sant Joan, no es crema en tot l’any“, “bany de Sant Joan, salut per a tot l’any“, “les herbes de Sant Joan tenen virtut tot l’any“, “la nit de Sant Joan, la més curta de l’any“.

Joan Rodríguez i Serra és educador social

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local