25N

La dona gran rural. L'aïllament, el maltractament silenciòs

Gemma Armengou i Blanco. Eix

Gemma Armengou i Blanco. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 25 de novembre és el dia internacional contra la violència de la dona. Com experta en persones grans, m’agradaria centrar aquest article en la violència i maltractament que reben les dones grans en entorns rurals.

A la llei orgànica del 2007 per la igualtat efectiva de dones i homes, semblaria que hi hauria d’haver una igualtat, però a l’hora de la veritat continua existint una bretxa de gènere, una bretxa salarial, més atur, una manca de conciliació i una violència a vegades silenciosa. Situacions que passen a la ciutat i, que en els entorns rurals se li ha de sumar l’aïllament territorial que es troba la dona gran.

Vivim encara en un sistema patriarcal, que quan la dona contrau matrimoni, s’incorpora a una família que no és la del seu origen, que a banda de treballar en les tasques del mas, ha de tenir cura dels sogres ,“els padrins”, els fills i, els nets. No hi ha temps de descans ni esbarjo, només en certes ocasions, i/o com quan surt a mercat o quan té problemes de salut.

Quan la dona gran rural es troba en una situació d’agressió física i/o psicològica, se sent sola. En el sistema patriarcal que encara vivim, no trobarà ajut ni tan sols del seus fills/es, doncs és la “culpable” del trencament de l’harmonia familiar. Existeix, per tant, un maltractament silenciós, un aïllament que s’agreuja pel sentiment de soledat i d’impotència d’uns fets que li costen de gestionar i d’identificar per la manca d’informació i formació ja que formen part d’una generació que no l’ha tingut al seu abast.

Les polítiques municipals, en la meva opinió, haurien d’afavorir l’apropament la informació i formació a aquestes dones grans, perquè coneguin els recursos dels quals disposen, dels drets que poden exercir. Només amb aquesta informació i formació quan es puguin trobar davant d’una situació de violència tinguin la valentia d’identificar que estan rebent un maltracta i que l’entorn familiar, abusador, no ha de ser protegit per vergonya el que diran.

El 25 de novembre, pintem-nos de color lila per erradicar la violència contra les dones de qualsevol edat, origen, cultura i religió d’arreu del mon, així construirem una societat amb implicació i conscienciació contra el maltractament.

Gemma Armengou i Blanco
Treballadora social
Membre de la candidatura Primer el Vendrell

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local