Nova temporada

Primers volanders de corriol camanegre a la platja de Ribes Roges

Primer volander de Corriol camanegre del 2024 a la Platja de Ribes Roges. La Foixarda

Primer volander de Corriol camanegre del 2024 a la Platja de Ribes Roges. La Foixarda

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat dilluns 20 de maig, dos polls del niu 2 de primeres postes de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), nascuts a la platja de Ribes Roges, van assolir els 30 dies de vida, moment a partir del qual se’ls considera juvenils volanders.

Segons els estudis publicats sobre l’espècie, aquests juvenils volanders tenen aproximadament un 20% de supervivència el primer any, i per tant és imprescindible que molts tirin endavant, per mantenir almenys la població nidificant a Ribes Roges, que és de 7 parelles reproductores. De moment ja tenim els dos primers.

Fins ara hem tingut onze nius de primeres postes, dels quals tres van ser depredats per una cornella negra (Corvus corone), i un dotzè niu de segones postes. També es van perdre tres pollets, creiem que per pressió humana, ja que van desaparèixer entre el 28 i el 29 d’abril, un dia en que feia força mal temps i molta gent va aprofitar per treure el gos a la platja, tot i la prohibició vigent, que a la pràctica no s’aplica. El nostre voluntariat, en unes 350 hores de presència enguany a la platja ha observat més de 550 gossos a la zona de nidificació, la majoria d’ells deslligats.

En aquest sentit, hem demanat sense èxit en reiterades ocasions a l’Ajuntament de Vilanova que dugui a terme una campanya informativa més potent i que ubiqui panells informatius sobre la presència de l’espècie a la platja, i el perquè de la necessitat de protegir-la i de l’impacte que els gossos tenen sobre ella.

Diversos estudis demostren que la presència de gossos a zones de nidificació del corriol camanegre suposa la pèrdua de nius i pollets, bé per depredació directa o bé per abandonament per part dels adults, els quals veuen a les nostres mascotes com a potencials depredadors naturals.

Som nosaltres, el voluntariat, qui hem d’informar de la prohibició a la gent que accedeix amb gossos a la zona de nidificació. La immensa majoria respón positivament, ens agraeix la informació i treu el gos de la platja. Aprofitem per informar-los també de que poden dur el gos a la Platja del Far durant tot l’any, a la zona delimitada a tal efecte, i a la platja de Darró, més enllà de la passarel·la de Pasífae, fora de la temporada de bany.

Ens preocupa la invisibilització que s’està duent a terme per part del consistori de la presència del corriol camanegre a la platja de Ribes Roges, les actuacions que s’hi fan amb maquinària pesada, la circulació de vehicles sense cap protocol de protecció dels pollets i, en definitiva, l’incompliment reiterat i sistemàtic de la legislació vigent en matèria d’espècies protegides, així com del decret d’alcaldia 1649, de mesures de protecció ambiental de les platges de Vilanova i la Geltrú, en relació a espècies protegides i, en especial, envers el corriol camanegre, per l'any 2024.

També haver de lluitar per mantenir els tancats de protecció, reduïts sensiblement o directament eliminats inicialment, com el que calia ubicar al sector Pasífae, a on històricament hem tingut més del 20% dels nius. Si no és per la nostra insistència i per les al·legacions presentades per l’entitat APMA el tancat no hi seria (allà hem tingut ja quatre nius enguany, un d’ells del que van néixer els primers dos volanders), com tampoc els de fons de platja, que permeten mantenir la vegetació reredunar, tan important en termes d’absorció de gasos d’efecte hivernacle i de mitigació de canvi climàtic, així com de protecció de la platja davant de fenòmens meteorològics extrems i la pujada del nivell del mar. Menció apart mereix la lluita que ens ha costat que es precintés correctament un parell de porteries de futbol, molt a prop de les quals s’havia detectat un niu, en perill constant per les pilotades i la proximitat de la gent.

També volem reiterar la nostra preocupació, expressada en un article anterior, sobre el fet de què les platges de Ribes Roges i de Darró acolliran els dies 7, 8 i 9 de juny l'inici de l'Arena Handball Tour 2024, que preveu la mobilització i la presència de 1.500 esportistes de tot l'Estat, amb més de 150 equips masculins i femenins, i imaginem que molta afluència de públic, en plena època de nidificació del Corriol (Vilanova i la Geltrú obre amb l'Arena 1000 el circuit d'handbol platja d'estiu). Esperem que l'Ajuntament i la Generalitat prenguin totes les mesures necessàries perquè no afecti per res a la nidificació.

Actualment tenim dos pollets de corriol camanegre a la platja de Ribes Roges, així com fins a cinc nius actius. Els dos pollets i dos dels cinc nius s’ubiquen al tancat adjacent a la passarel·la de Pasifae, molt a prop d'on tindrà lloc la competició, i a les properes tres setmanes eclosionaran fins a cinc nius a la platja, la qual cosa implicarà la presència de molts pollets de pocs dies de vida, extremadament vulnerables.

Foto 2: Pollet de 9 dies fotografiat a pocs metres de la passarel·la de Pasífae, a la Platja de Ribes Roges

Creiem que el moment d’emergència climàtica, de pèrdua de biodiversitat i de crisi ecosocial que patim requereix que prioritzem la preservació de la natura que ens envolta. Més enllà de segells biosphere, logos ODS i discursos grandiloqüents, necessitem responsables polítiques a les administracions que siguin valentes, i que tinguin clar que la preservació d’una espècie protegida ha d’anar per davant de la celebració de qualsevol macro esdeveniment esportiu. Si això no és així, no estan a l’alçada del moment històric que vivim, ens aboquen una mica més al desastre ecològic i estan posant en risc les condicions de vida futures de les generacions més joves i d’aquelles que encara estan per venir.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local