
-
Cartes a la direcció
-
August Garcia i Orri
- Benifallet
- 09-05-2025 09:52
Un moment del concert amb la participació del Cor de la Turuta de Vilanova i la Geltrú. Vicens Tomàs
Centenars de músics i activistes -entre els quals una bona colla de penedesencs- han participat en la festa ‘Encara podem canviar el món’ celebrada aquest cap de setmana a Benifallet i Tortosa
Jordi Llopart rep el reconeixement del món seegerià de Catalunya
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El 14 de febrer de 1971, Pete Seeger va actuar clandestinament al bar Llopart del barri barceloní de Sants. Hores abans la censura franquista li havia prohibit el recital a l’Escola d’Enginyers de la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquell petit i insòlit recital ha passat a la història per tot allò que va significar en els darrers anys del franquisme.
Aquest cap de setmana passat, a les Terres de l’Ebre, el món seegerià ha tingut un reconeixement especial lliurant una placa a Jordi Llopart, fill del propietari del bar i encarregat d’acompanyar i fer d’intèrpret en tot moment al cantant estatunidenc, tal com ja havia fet la setmana abans en un concert a Terrassa. Visiblement emocionat, Jordi Llopart es va referir a com li va respondre a Pete Seeger quan va proposar fer el recital en algun lloc per no haver de marxar de Barcelona sense cantar: “Ho podríem fer al bar del meu pare”. També va explicar l’anècdota d’un jove policia encarregat de controlar el concert de Terrassa, quan es va acostar al camerino pregant-li si li podia demanar a Pete Seeger un autògraf per a la seva nòvia.
Entrega a Jordi Llopart de la placa en record del “concert clandestí” de Seeger al bar del seu pare. Fotografia: Vicens Tomàs
Centenars de músics i activistes per la pau i altres causes socials, s’han reunit aquest cap de setmana a Benifallet i Tortosa, participant en una baixada en barca pel riu per evocar el paral·lelisme entre l’Ebre i el Hudson, i en un gran concert que ha comptat amb la col·laboració de Barnasants. El festival ha comptat amb els grups Tren Seeger (liderat per Arturo Gaya, Cati Plana I Sergi Trenzano), Els Seegers (Rah-mon Roma, August Garcia i Pep Gasol) i alguns històrics del folk a Catalunya com Lluís Pinyot, Amadeu Rosell o Lluís Atcher.
La portaveu nacional d’USTEC canta a Pete Seeger
La riba del Riu Ebre a Benifallet es va omplir de música i balls. Fotografia: Vicens Tomàs
Alguns dels moments especials del concert van ser protagonitzats per la portaveu nacional del sindicat d’ensenyament USTEC, Iolanda Segura, que va cantar una versió en català de Where have all the flowers gone? i un grup d’alumnes de l’escola de Benifallet interpretant la seva adaptació de We sing out. També va destacar la participació de l’Escola Folk del Pirineu, dirigida per Tito Peláez, amb la cançó ‘Andorra’ convertida per Malvina Reynolds i Pete Seeger als anys seixanta en un al·legat pacifista, idealitzant un petit país del Pirineu sense exèrcit.
‘Encara podem canviar el món’ és una trobada que es celebra des del 2019, organitzada per l’Associació Amics de Pete Seeger, sempre al voltant del 3 de maig, data del naixement del cantant estatunidenc, esdevingut icona del poder transformador de la cançó al servei de causes com la llibertat, l’antibel·licisme, els drets humans, l’educació o el medi ambient.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!