Apagada

L'apagada i el retorn al passat

Torre de condensació de la central nuclear d'Ascó . ACN / Anna Ferràs

Torre de condensació de la central nuclear d'Ascó . ACN / Anna Ferràs

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’apagada de la setmana passada ha servit per moltes coses, com ara per posar en evidència la fragilitat del nostre sistema energètic, que la nostra vida depèn de l’electricitat, els efectes de la privatització d’un servei públic..., però també ha servit perquè la Patronal, el PP, Junts i ERC reivindiquin el manteniment de les centrals nuclears.

És evident que la tardança del govern de la Generalitat i del de l’estat en oferir informació va facilitar la difusió de falses notícies, com ara que tot plegat es devia a un ciberatac rus o a l’excessiva utilització de fonts renovables. Ambdues coses desmentides per les informacions tècniques mes rigoroses.

Segurament, les causes de l’apagada van ser diverses i cal fer una investigació a fons que ha de tenir en compte que va passar en tres moments: l'origen de l'oscil·lació del sistema, l'apagada general i la recuperació. Pel que fa a la primera, se sap que hi va haver una primera caiguda d'una instal·lació de generació elèctrica al sud-oest d'Espanya i, immediatament després, una segona caiguda que va provocar una oscil·lació de la xarxa que ja no es va poder estabilitzar. Quant a la segona, el problema va ser que la caiguda d'una central va contagiar tot el sistema fins a provocar una apagada general i cal preguntar-se per què no es va poder estabilitzar la pertorbació? I, pel que fa a la tercera, cal destacar la importància de les interconnexions amb França i el Marroc i la recuperació de les instal·lacions mes flexibles com la hidràulica i els cicles combinats.

Les nuclears, no només no van ser la solució, sinó que, en molts aspectes, van formar part del problema. El problema va ser no disposar de suficients bateries per emmagatzemar l’energia renovable excedentària, acompanyat de la gestió privada d’un recurs públic com Red Eléctrica.

L’apagada ens ha mostrat la importància de la governança pública de l’energia, d'avançar en sistemes de suport davant d'incidències, de millorar els mecanismes de detecció i protecció, de consolidar una xarxa mallada, de generació descentralitzada per a garantir una major autonomia i resiliència, i de la necessitat de desplegar infraestructures d'emmagatzematge. A res de tot això responen les centrals nuclears, són tot el contrari. Per contra, les renovables sí que hi responen i podem contribuir-hi.

L’apagada també ha posat en evidència que a Catalunya ens queda molta feina per fer en transició i independència energètica.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local