
-
Tribuna
-
Ton Dalmau
- Vilanova i la Geltrú
- 14-05-2025 11:14
En un món cada vegada més complex i divers, sovint ens preguntem: què ens pot unir realment com a éssers humans? Què hi ha que travessi fronteres, idiomes, cultures i creences?
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Una resposta sorprenentment senzilla però poderosa és la regla d’or: “Tracta els altres com t’agradaria que et tractessin a tu.”
Una regla universal
Aquesta màxima moral no pertany a cap religió en concret, però apareix —amb paraules diferents però amb el mateix esperit— en totes les grans tradicions espirituals del món:
-
Cristianisme: “Tot allò que voleu que els altres us facin, feu-ho vosaltres també.” (Mateu 7:12)
-
Islam: “Cap de vosaltres creu de debò fins que no vol per al seu germà allò que vol per a si mateix.”
-
Judaisme: “Allò que és odiós per a tu, no ho facis als altres.” (Talmud)
-
Budisme: “No facis als altres allò que et faria mal a tu.”
-
Hinduisme: “Aquest és el resum del deure: no facis als altres allò que, si t’ho fessin, et causaria dolor.”
-
Confucianisme: “No facis als altres allò que no vols que et facin a tu.”
Tot i les diferències doctrinals, aquest principi ens recorda que, en el fons, la compassió, l’empatia i el respecte són valors compartits.
Més enllà de les religions
La regla d’or no és només patrimoni dels creients. També inspira els valors laics, humanistes i educatius. A les escoles, per exemple, ensenya als infants que la convivència comença per posar-se en el lloc de l’altre. A les institucions, recorda que la justícia i l’equitat no són possibles sense una mirada empàtica.
En un moment en què les xarxes socials amplifiquen les crítiques i sovint deshumanitzen, la regla d’or ens convida a frenar, pensar i actuar des de la humanitat. Ens demana: I si fossis tu qui rep aquest comentari, aquest tracte, aquest silenci?
Un camí quotidià
Aplicar la regla d’or no requereix gestes heroïques. Es posa en pràctica quan escoltem algú amb atenció, quan responem amb calma davant una ofensa, o quan fem un gest amable sense esperar res a canvi. És una guia senzilla però revolucionària.
No transformarà el món d’un dia per l’altre, però pot transformar les nostres relacions, les nostres comunitats i el nostre dia a dia.
Per acabar…
Potser no compartim les mateixes creences, però sí podem compartir una actitud: tractar l’altre com voldríem ser tractats. I si ho féssim més sovint, potser descobriríem que allò que ens uneix és més fort que allò que ens separa.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!