Ensenyament

Educació trasllada als centres públics la responsabilitat de contractar el professorat de les ensenyances esportives sense oferir solucions viables

Eix

Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament d’Educació ha informat recentment als centres educatius públics que imparteixen el cicle formatiu de grau mitjà en Salvament i Socorrisme (dins de les Ensenyances de Règim Especial - ERE) que, a partir del proper curs, hauran d’assumir directament la cerca i contractació del professorat encarregat d’impartir els mòduls del bloc específic. 

Fins ara, els centres públics i privats que oferien aquesta formació comptaven amb professionals provinents d’entitats especialitzades com Creu Roja o la Federació de Salvament i Socorrisme, cosa que garantia un alt nivell de preparació tècnica i pedagògica, així com la continuïtat del servei educatiu. 

Tot i que el Reial decret 878/2011, de 24 de juny, estableix que el professorat dels mòduls del bloc específic ha de disposar del títol de Tècnic Esportiu Superior en Salvament i Socorrisme, la realitat és que, abans de la seva entrada en vigor —i encara avui—, les formacions han estat impartides per socorristes experts amb una àmplia trajectòria professional i docent, malgrat no tenir aquest títol, ja que ni tan sols existía en aquell moment ni és l’única via per exercir com a socorrista aquàtic. 

Aquests professionals, amb centenars d’hores de formació impartida i d’alumnes formats sota la seva responsabilitat, demanen no ser ignorats i que es valori no només la seva experiència en l’àmbit del salvament i socorrisme, sinó també el seu bagatge com a docents al llarg dels anys. 

A més, expressen dubtes raonables sobre l’existència de prou titulats amb el perfil exigit (Tècnic Esportiu Superior en Salvament i Socorrisme) i amb l’experiència docent necessària per assumir de manera immediata aquesta formació als centres públics. Aplicar la normativa de forma rígida i sense alternatives de transició posa en risc la continuïtat del cicle formatiu i la qualitat de l’aprenentatge de l’alumnat. 

Aquesta decisió trasllada una responsabilitat injusta als centres, sense proporcionar-los recursos ni oferir solucions reals. A més, ignora completament un col·lectiu que ha sostingut aquesta formació amb professionalitat i compromís durant anys. 

Demanem al departament d’Educació que reconsideri aquesta mesura, que obri un procés de diàleg amb els professionals afectats i que garanteixi una transició realista que no comprometi ni la qualitat de l’ensenyament ni el futur de la formació en Salvament i Socorrisme. 

Ramsés Marti 

professor salvament i socorrisme 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local