OPINIÓ

Intel.ligents, elegants, educats, camaleònics... però molt perillosos

VD.

VD.

Què és la psicopatia? Aquesta paraula significa literalment “malaltia mental” de psique (ment) i patia (malaltia). Malgrat aquest significat que podem trobar en tots els diccionaris, la confusió augmenta degut al mal ús que es fa en els mitjans de comunicació que moltes vegades els comparen amb els “bojos”: “La policia busca a un psicòpata que anda suelto” o “El tipo que la mató debe ser un psicópata”...

La majoria d’investigadors i clínics utilitzen correctament aquesta terminologia perquè saben que la psicopatia no s’ha d’entendre com la resta de les malalties mentals. Els psicòpates no estan desorientats, ni viuen en un altre món... són racionals i s’adonen perfectament del què fan i per què. La seva conducta és el resultat d’una elecció lliurament escollida.

Sí és cert que alguns psicòpates tenen l’afegit d’una malaltia mental. Tots coneixem casos verídics que han estat arguments de llibres i pel•lícules com Psicosis, La matanza de Texas o El silencio de los corderos. Aquests personatges eren assassins en sèrie que tenien una malaltia mental. Durant el judici, psiquiatres de la defensa i de l’acusació estaven d’acord en que eren psicòtics, el diagnòstic psiquiàtric i psicològic va ser d’esquizofrènia crònica i el jutge els va enviar a un hospital especial per a criminals pertorbats.

Però no tots els psicòpates són assassins, molts d’ells, com diu el psicòleg criminalista i professor de la Universitat de València, Vicente Garrido, “estan en todas partes”. No estan tancats a la presó, viuen i conviuen entre nosaltres, tenen una vida tan integrada en la societat com la nostra, tenen un encant especial, habilitats camaleòniques per seduir-nos, manipuladors i mentiders fins a límits insospitats, tenen manca d’empatia, incapaços de mostrar sentiments de culpabilitat o vergonya, no estableixen relacions afectives, però són molt intel•ligents i poden aprendre a mostrar estima o afecte si és això el que s’espera d’ells. I tots ells ens els podem creuar en algun moment de les nostres vides, poden ser polítics, estafadors, jugadors professionals, metges als que se’ls ha retirat la llicència, homes de negocis sense escrúpols, mal tractadors, taurons de la borsa, terroristes, líders espirituals i una llista llarga i variada.

Estem equivocats si pensem que això només està a EEUU, o lluny del nostre país. Espanya no és massa diferent de la resta de països per que fa a “dimonis humans”. La realitat és que la “persona” és igual a qualsevol lloc del planeta i a tot arreu hi ha mostres similars, des de la Xina, passant per Austràlia, Japó, Colòmbia, França o Rússia, ningú se’n deslliure. La Organització Mundial e la Salud afirma que el 2 per 100 dels espanyols pateixen diversos graus de psicopatia, incloent entre ells: ancians, nens i adolescents. Però qui són i com podem detectar-los? Neixen o es fan psicòpates? Quina infantesa han tingut? Tenen lesions al cervell? Tenim més assassins en sèrie ara que abans? Quins tipus de psicòpates hi ha?

Tot això... en els propers articles

Marga Pagès
Psicòlogaforense
Col. COPC 13 956
marga@consultapsicologa.com

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!