
-
Tribuna
-
Jocs Special Olympics
- 22-07-2012 10:55
VD. Jocs Special Olympics
20 anys després, la ciutat repeteix com a seu d’uns Jocs Special Olympics
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Barcelona Olímpica del 1992 es va emportar totes les mirades del món per uns JJOO que sempre seran recordats com els millors de la història. Però aquestes mirades d’admiració i reconeixement també van ser compartides per uns altres Jocs, els de Special Olympics. 3.000 esportistes amb discapacitat intel•lectual de tot el món van demostrar que ells també regatejaven, nedaven, corrien, navegaven, esmatxaven o feien un exercici a terra de gimnàstica esportiva, i que ells també representaven els valors de l’olimpisme: valentia, esforç, constància i compromís.
Dues dècades més tard, les entitats Special Olympics Catalunya i l’ACELL (Federació Catalana d’Esports per a Disminuïts Psíquics) volen rememorar, entre l’11 i el 14 d’octubre, aquell esdeveniment que va ser un punt d’inflexió per a l’esport adaptat a Catalunya. “Fins aleshores ho fèiem una mica d’amagat i els Jocs del 92 van ser un esclat d’obertura i de normalització” explica Josep Pijoan, president de Special Olympics Catalunya. “Per primera vegada, els esportistes amb discapacitat intel•lectual competien amb ple dret en un esdeveniment d’aquesta magnitud i ensenyaven què eren capaços de fer” recorda també la vicepresidenta de l’entitat, Carmen Ródenas. “De fet va ser un salt qualitatiu i quantitatiu respecte els primers Jocs de Lleida, l’any 1988. Vam passar de 800 a 3000 esportistes” comenta Francesc Martínez de Foix, president de la Federació ACELL, que remarca que una de les contribucions més significatives va ser sobretot “un canvi de mirada, d’opinions i d’actituds. L’esport ha permès que avui, quan veus una persona amb discapacitat, el valoris en comptes d’apartar-lo”.
Els Jocs de Barcelona-Vilanova i la Geltrú van ser tot un revulsiu que avui encara es manté. Malgrat la crisi, actualment més de 4.000 persones amb discapacitat intel•lectual practiquen esport a través de les 128 entitats i/o clubs federats a l’ACELL. Esportistes que mostraran, un cop més, no les seves discapacitats sinó les seves capacitats.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!