La crisi als ajuntaments

Retallades a l'administració local

Protesta dels treballadors de l'Ajuntament de Sitges al ple

Protesta dels treballadors de l'Ajuntament de Sitges al ple

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els ajuntaments de Sitges i Vilanova, tots dos governats per CiU -tot i que en el cas de Sitges en coalició amb PPP, NH i GIS-, han anunciat retalles en els pressupostos del 2013. La disminució dels ingressos, la impossibilitat de trobar noves fonts de finançament i la necessitat d'elaborar pressupostos sense dèficit els obliga a retallar les partides de despesa, segons diuen.

El govern de Sitges ha anunciat que vol reduir un milió d’euros del capítol de personal, reduint un 15% els salaris dels treballadors laborals i interins o acomiadant a 47 treballadors d'aquesta part de la plantilla. L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha anunciat que retallarà serveis i contractes pel valor d'1,9 milions d’euros, assumint amb recursos propis parts d’aquest serveis, sempre que sigui possible. Tot i això, el govern de Vilanova encara no sap on retallar més de 2 milions d’euros per quadrar el pressupost de 2013. I ha anunciat que, si no aconsegueix aquests diners amb la renegociació del deute amb el bancs, haurà de retallar també el capítol de personal, reduint salaris o acomiadant treballadors.

Els treballadors de Sitges han començat a protestar contra les retallades, demanant i exigint als regidors de govern que redueixin els seus salaris, els seus càrrecs de confiança, les seves dietes, o d’altres partides que no afectin als salaris de la gent amb menys poder adquisitiu. A Vilanova han començat a preocupar-se i es preparen accions de protesta. Als comentaris de la notícia de la retallada a Vilanova publicats al nostre web es poden llegir els mateixos arguments que a la de Sitges: una indignació i malestar general perquè el sentiment és que sempre paguen els mateixos, els treballadors amb salaris més modestos i amb una situació laboral més precària.

La realitat és que recuperar serveis externalitzats per estalviar costos és una pràctica que les empreses privades ja fa temps que van començar a fer per superar la crisis. Els ajuntaments i les administracions públiques fa molt de temps que haurien d'haver iniciat aquest camí. Encara recordem l’anunci d’Artur Mas, només arribar al poder l'any 2011, en que deia que reduiria una quarta part dels organismes públics. Però tot va quedar en un no res, potser va faltar valentia política. De la mateixa manera, ni Sitges ni Vilanova han reduït de forma significativa els seus organismes i empreses públiques, ni la participació en agències, consorcis, i d’altres organismes. De fet, a Vilanova encara hi ha partidaris de crear un nou organisme autònom per gestionar amb més eficiència i eficàcia els equipaments culturals de la ciutat. A la política, hi ha qui pensa que tot continua igual, però és evident que els diners s’han acabat.

Si volem sortir d’aquesta crisis, els governs locals han d’afrontar-la amb valentia i ni la complexitat de la situació ni la falta de suport de l'oposició són excuses per actuar de manera precipitada amb una solució de cafè per a tots que perjudica a les persones amb una situació més precària. És temps de repensar els “serveis públics” i prioritzar aquells serveis d’interès general que siguin més necessaris per a la gent, reduint o eliminant completament aquells que no ho siguin. És temps de fer política, de ser molt curós amb els pocs diners públics i de passar comptes de tota l'acció pública.

A les accions estètiques que es demanen -retallades de sous dels politics, dels càrrecs de confiança i de les dietes per assistir a plens o reunions de treball que encara es donen- cal afegir les retalles a les partides de despeses estructurals de gestió i manteniment de organismes, consorcis i empreses públiques, instruments amb prou falta de transparència.

I si no n'hi ha prou, no val el cafè per a tots, no val retallar el sou un 15% a tothom, no val fer fora als últims que han arribat. És temps de ser valents en les decisions polítiques prioritzant la solidaritat, l’interès general i el compromís amb la gent que pitjor ho està passant i deixar per a temps millors les llums de colors.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local