Drets constitucionals de la ciutadania.

Perles Constitucionals. 2

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A l'article 20 es reconeix el dret a "expresar y difundir los pensamientos, ideas y opiniones mediante la palabra, el escrito o cualquier otro medio de reproducción" que es suma a l'article 16 on "se garantiza la libertad ideológica, religiosa y de culto de los individuos y las comunidades sin más limitación, en sus manifestaciones, que la necesaria para el mantenimiento del orden público protegido por la ley". Suposo que en compliment d'aquests principis es va fer la Llei de partits, s’han tancat diaris i segrestat revistes d’humor o s'acaba de portar al Tribunal Constitucional la declaració de  sobirania del Parlament de Catalunya, per alguns el concepte democràcia sembla no existir quan es posa en dubte el model centralista que funciona des de Felip II.

A l'article 24, se'ns parla de que "todas las personas tienen derecho a obtener tutela efectiva de los jueces y tribunales en el ejercicio de sus derechos e intereses legítimos, sin que, en ningún caso, pueda producirse indefensión", i que ha produït la llei de taxes del ministre Gallardon, si no que davant el cost de les taxes la majoria de la ciutadania renunci a acudir a la justícia i el temps ens dirà que pot representar això.

A l'article 27 es va acordar que "todos tienen el derecho a la educación. Se reconoce la libertad de enseñanza" i ara veiem com entenen els del PP aquest principi, que tothom ha de tenir la llibertat d'ensenyar només en castellà anant en contra del pacte col•lectiu que representa l'immersió lingüística, el pactisme és la senya d’identitat de la política catalana al llarg de l’historia, les Constitucions Catalanes del segle XV parlaven del pactisme.

En aquests moments s'està fent una llei per les administracions locals que sembla oblidar el que diu l'article 140, "la Constitución garantiza la autonomia de los municipios. Estos gozarán de personalidad jurídica plena. Su gobierno y administración corresponde a sus respectivos Ayuntamientos", hom es pot interpretar que en cap cas, l'estat és qui per dir als municipis les despeses que han de tenir. Cal afegir el que diu l'article 142, "las Haciendas locales deberán disponer de los medios suficientes para el desmpeño de las funciones que la ley atribuye a las Corporaciones respectivas y se nutrirán fundamentalmente de tributos propios y de participación en los del Estado y de las Comunidades Autónomas". Llegint això, hom pot arribar a creure que el primer que s'hauria de fer en moments de retallades és assegurar el finançament dels ens locals i anar pujant, que qui ha de fer les retallades és l'estat en les seves estructures. I, tanmateix, és important llegir el que es diu a l'article 156, on es diu que "las Comunidades Autónomas podrán actuar como delegados o colaboradores del Estado para la recaudación, la gestión y la liquidación de los recursos tributarios de aquél, de acuerdo con las leyes y los estatutos". Es a dir, tots aquells que han posat el crit al cel per l'agència tributària catalana, o no han llegit mai la Constitució que tant defensen o actuen amb mala llet. Tanmateix, la Generalitat una de les competències que té, no oblidem que té un 30% més que Andalusia, la següent comunitat en quantitat de competències transferides, i el doble que Madrid o Extremadura....per tant ha de  rebre molts més recursos, com deia, una de les competències és el de regim local, la capacitat de legislar com han de funcionar. Un cop més, el govern de Madrid, en aquest cas dels neo...del PP, pretén legislar  vorejant la inconstitucionalitat, però com són ells no hi ha problema.

La lectura de la Constitució ens diu el que ens diu, és evident, que un lletrat ens farà altres interpretacions, jo no soc lletrat, i interpreto que no m’agrada aquest document. Potser per això, quan va tocar votar-la, va ser el primer cop que vaig votar, vaig votar que NO, que no la volia, que volia una nova i moderna, que no volia un reglament de funcionament d’un estat que no m’agradava ni m’agrada. Espero que quan fem la nostra, recuperem el vell principi de la política catalana, el pactisme de tota la societat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local