Menjadors socials

A Vacances també es menja

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Segons les dades dels Serveis Socials Municipals de Vilanova i la Geltrú, durant l ’any 2012 van ser atesos pels serveis socials 1.989 nois i noies menors d’ edat. Segons l ’IDESCAT, i pel mateix any, al Garraf la xifra de persones aturades va ser de 13.593 persones, 6.860 dones i 6.732 homes. Aquestes xifres a Vilanova i la Geltrú són de 6.735 persones aturades, de les quals 3.371 són dones i 3.364 homes.  Desconeixem les xifres concretes en aquest moment, a començament de l ’estiu, però si sabem que la taxa total d’ atur a Catalunya el primer trimestre de 2013 era de 24.53%, 25.25% en el cas dels homes i 23.72% en el cas de les dones. Això vol dir que a Catalunya, i al Garraf no pot ser gaire diferent, una de cada quatre persones que treballa o busca feina es troba en situació d’ atur. A darrera d’ aquestes persones sense feina hi ha gent gran, que pot cobrar una pensió de jubilació, i menors, que depenen dels seus pares, mares o altres adults de la família.

Suposem que vivim a un estat social i de dret al qual paguem impostos i que té l’obligació de garantir els drets socials bàsics de la ciutadania. El dret més bàsic és l’ alimentació que, en ser un dret, no ha de ser objecte d’ almoina o caritat que pugui menystenir la dignitat de les persones. En el cas de  noies i  nois, que  són el futur del país, una alimentació deficient i altres situacions de privació durant la infància i adolescència poden comprometre el seu desenvolupament físic, intel·lectual i psicoafectiu en el futur

Coneixent que s ’han recollit recentment  a Vilanova i la Geltrú 19 tones d ’aliments volem saber quin criteri i quines mesures  existeixen per a garantir una alimentació equilibrada d’aquests menors que ho puguin necessitar, tot i  tenint en compte que la seva dieta ha d’incloure no sols cereals i llegums, sinó també productes frescs com carn, peix o fruita.

Considerem que existeixen recursos a la comarca que  estan sent infrautilitzats, com per exemple les cuines de centres escolars, cívics i associacions de veïns que podrien ser autogestionades com a menjadors socials.

Recordem que la moció presentada per l’Assemblea de Drets Socials del Garraf aprovada per unanimitat al Ple d’abril, ja hi havia un punt que parlava de garantir l’alimentació de la població escolar del municipi i la comarca. Això inclou, també i com a mínim, els menors entre 12 i 18 anys que assisteixen als Instituts a jornada contínua.

En conseqüència, des de l’Assemblea de Drets Socials, demanem que els ajuntaments de la comarca, començant pel de Vilanova i la Geltrú, estableixin la quantitat de noies i noies menors d’edat que actualment no tenen garantida una alimentació adient en quantitat i qualitat i prenguin i publiquin les mesures que s’estan prenent o es prendran per garantir aquesta alimentació durant els mesos d’estiu, quan els menjadors escolars tanquen, i també de cara al proper curs, així com els mecanismes d’avaluació de les mesures preses. Alguns dels possibles mecanismes de detecció serien la quantitat de menors amb beques de menjador escolar, totals o parcials i menors amb beca sol·licitada i denegada. Aquestes mesures han de tenir en compte tota la població escolar de primària i secundària.

En aquest sentit vam adreçar la petició d’ una entrevista a la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb data de 2 de juliol. Fins al dia d’avui 12 de juliol, no hem obtingut cap resposta i els dies van passant.

Si l’administració calla, nosaltres no callarem i el nostre primer pas és fer pública aquesta demanda.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local