Sanitat pública a Vilafranca

ICV impulsarà una petició veïnal d'audiència pública sobre l'estat dels serveis públics de salut

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) ha fet públic que activa de forma immediata l’article 85 del Reglament Orgànic Municipal per demanar una audiència pública on l’Ajuntament informi de forma oficial de l’estat del serveis públics de salut a Vilafranca.

Aquest procediment requereix la recollida d’un mínim de 300 signatures entre els veïns i veïnes de Vilafranca i, d’assolir-se, l’alcalde estarà obligat a convocar de forma oberta a la ciutadania i als professionals per donar explicacions de la situació actual en l’àmbit de la salut.

El coordinador local d’Iniciativa, Xavier Peñafiel ha recordat que la “la crisi econòmica actual no l’han causada les polítiques públiques en l’àmbit de la salut”, sinó que “deriva d’un sistema econòmica cada vegada més basat en l’economia especulativa”, pel que no té cap sentit i cal aturar l’escalda d’’ajustos’, ‘reorganitzacions’ i ‘retallades’ dels serveis públics de salut a Vilafranca.

El regidor portaveu d’Iniciativa, Bernat Villarroya, ha mostrat la seva preocupació perquè el model de gestió del segon Centre d’Atenció Primària continua sent una incògnita i mentrestant es donen informacions contradictòries sobre el Programa d’Atenció Domiciliària (PADES) o sobre l’eliminació de serveis a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, com per exemple el d’obstetrícia (naixements de nadons, urgències ginecològiques...), generant preocupació entre els col·lectius d’usuaris i entre els professionals de la salut.

“Com pot ser que s’estiguin plantejant suprimir els naixements a Vilafranca?” ha indicat denunciant que això suposaria anar més de 30 anys enrere: “En tot aquest temps Vilafranca ha guanyat població i és evident que ha multiplicat la seva producció de riquesa, fins i tot si ho comparem amb la crisi econòmica actual. No hi ha doncs motius per reduir la qualitat dels serveis públics de salut. Prou excuses.”.

Villarroya explica que vetllar pel bon funcionament del sistema públic de salut és una obligació de l’Ajuntament de Vilafranca, que forma part del consorci que gestiona l’hospital comarcal i que té participació en els òrgans territorials del Departament de Salut; però que consideren que el govern municipal actual està actuant “amb connivència, o com a mínim amb molt poca fermesa” davant de la Generalitat. En aquest sentit recorda a l’alcalde que la defensa dels interessos de Vilafranca han d’estar per sobre de les directrius de partit, considerant que “no ens podem permetre rebaixar la qualitat assistencial, ni des d’un punt de vista del dret a la salut, ni des d’un punt de vista de capitalitat, llocs de treball i activitat econòmica”.

La recollida de signatures és oberta a la participació de totes les persones, grups i entitats; s’iniciarà el proper dilluns i es podrà signar, entre d’altres espais, al mateix Ajuntament, a la Plaça de la Vila. També és possible descarregar-se el plec de signatures i col·laborar amb la recollida, retornant-lo emplenat a l’adreça C. Sant Pau 25, baixos de Vilafranca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local