Reordenació de la façana marítima

Plaça del Port: l'oportunitat de repensar la façana marítima

Eix. Plaça del Port

Eix. Plaça del Port

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Pla Especial del Port, aprovat el 2007 pel tripartit (PSC, ICV i ERC) amb l’abstenció del PP i el vot contrari de CiU, continua el seu curs. Des de llavors el Port ha experimentat diverses transformacions d’impacte paisatgístic considerable, com la construcció de Vilanova Grand Marina (espai per a megaiots de luxe) o, el darrer episodi, la concessió de la plaça del Trajo de Garbí a l’empresa La Daurada Beach Club, on la CUP es va quedar sola al ple defensant més espai públic enfront una privatització gairebé total d’una plaça de situació privilegiada. El següent capítol que ens depara el Pla Especial és l’ampliació/reurbanització de la Plaça del Port. Més endavant serà el torn del Parc de Ribes Roges, que ja s’estan encarregant de degradar-lo prou com per després justificar la privatització de bona part dels seus espais. Temps al temps.

Anem a remolc

Vilanova va a remolc del que imposa Ports de la Generalitat, i mitjançant estudis de detall (documents que aprova el ple municipal per donar el vist-i-plau a les obres) va donant sortida als projectes als espais fixats pel Pla Especial. El tempo el marquen els interessos econòmics de Ports, concretament les concessions que va atorgant. La ciutat hi té poc a dir, i només es limita a definir les característiques volumètriques i urbanístiques de cada zona, sempre sota els paràmetres fixats pel Pla Especial.

Ports de la Generalitat és una empresa pública, i hauria de vetllar pel bé i l’interès comú, i no dedicar-se a pensar totes les vies possibles per treure espais a concessió. No podem anar sempre al ritme de Ports, la iniciativa l’ha de portar la ciutat. Malauradament, com gairebé sempre, els interessos econòmics se situen davant les necessitats de la ciutat i la seva gent.

Un espai privilegiat

La Plaça del Port, propietat de Ports de la Generalitat, actualment ocupa més de 2.000 metres quadrats, però amb l’ampliació prevista l’extensió s’estendrà fins als 14.000 metres quadrats. Mentre escrivim aquestes línies la tanca s’està retirant de les diverses zones del Port, i l’espai properament esdevindrà accessible per a la ciutadania. Ara bé, què cal fer-hi? És aquí on sorgeix la problemàtica.

Segons les primeres propostes, a la nova plaça s’hi preveu un equipament públic i diverses construccions que seran concessionades, que ocupin un màxim de 1.876 m2. En un primer moment, la proposta del govern va topar amb moltes crítiques que exigien una reducció de l’impacte paisatgístic de les construccions (que arribaven als 7,5 metres) i major concreció en el possible equipament municipal a la zona.

En les darreres setmanes, el govern ha presentat una nova proposta que afina una mica aquestes dues circumstàncies. Manté la mateixa ocupació de la zona tot i que se’n redueix l’edificabilitat, passant a una altura màxima de 4,5 metres. A la pràctica això significar eliminar un pis de les construccions, tot i que si que permet fer-hi activitat als terrats. Per altra banda, l’equipament públic projectat passa dels 1000 als 500 m2 d’ocupació i ha acotat més els usos tot i que al nostre parer són encara molt difusos i reclamem poder-ne parlar amb calma.

La nostra proposta

La CUP estem satisfetes de que caigui la tanca, d’obrir-nos al Port, però cal que anem amb compte amb l’evolució del Pla Especial, que preveu moltes més actuacions d’un fort impacte que, precisament, van en el sentit contrari d’obrir-nos al Port i al mar. En aquest sentit ens alegrem de guanyar aquest espai públic, per això no el volem hipotecar.

Creiem que hem de treballar molt bé les característiques del mobiliari i l’espai públic de la nova plaça, de procurar que tingui vida pròpia, quotidiana, independentment del que programi un possible equipament públic o de si els negocis que s’hi instal·lin rutllin o no. Hem d’aconseguir que aquest espai privilegiat tingui atractius, equipaments i elements que donin vida, la que no li donarà cap negoci un vespre de dia laborable a l’hivern. Creiem també que hi ha d’haver alguna concessió, però les mínimes, ja que entenem que una plaça tan gran ha de gaudir de serveis però no reproduir models caducs d’altres ports del país. I, finalment, si hi ha d’haver un equipament municipal, aquest ha de ser útil al barri i a la ciutat, tenir un ús quotidià, poder fer-hi vida social, cultural i comunitària.

Aquesta és la nostra posició, la nostra visió, però tenim molt clar que no l’hem de definir nosaltres, sinó que la proposta definitiva ha de ser fruit d’una reflexió global i meditada que relligui la plaça dins el context global delconjunt de la façana de marítima i concretament del Passeig Marítim, la millora i transformació del qual desperta un ampli consens. Abans de construir cap equipament municipal o altres edificis per a ser concessionats, cal pensar globalment la reforma del Passeig com a base per a actuar d’una o altra manera a la Plaça del Port.

Som plenament conscients que repensar la façana marítima no tindrà una traducció física immediata, som coneixedors de l’estat de la hisenda municipal. Però creiem que davant una oportunitat d’aquestes característiques i dimensions, cal que pensem globalment l’encaix que pot tenir la plaça amb el passeig i la façana marítima que voldríem. Una transformació així no pot anar per lliure, ha de formar part d’una reflexió conjunta de la zona. Volem i podem dissenyar una façana marítima agradable que relligui les potencialitats que tenim. Perquè ja toca, perquè ens la mereixem.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local