Art i disseny

50 anys de l’EMAID: nous reptes i noves oportunitats

Imatge de l'Escola Municipal d'Art i Disseny. EMAiD

Imatge de l'Escola Municipal d'Art i Disseny. EMAiD

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L´Escola Municipal d´Art i Disseny (EMAiD) de Vilanova i la Geltrú, que es va fundar al 1969 , és una entitat emblemàtica per la ciutat i per la comarca, amb unes instal·lacions molt complertes, i sobretot amb un equip humà d’alta qualitat docent i llarga experiència, amb un important arrelament al territori juntament a unes possibilitats potencials de futur molt interessants.

L'EMAiD imparteix ensenyaments oficials,  i té cabuda a uns 400 alumnes, i  disposa d’aules taller, aules de formació teòrica, aules d’informàtica equipades amb diverses plataformes digitals, i diferents tallers com de gravat, moda, fotografia  i ceràmica, A més, de la seva àmplia Biblioteca especialitzada en temes d’art i disseny. Malauradament alguns àmbits mostren un cert nivell d’obsolescència. També té sales d’exposicions i cal assenyalar la seva continuïtat amb l’espai d’ exposicions municipal  “la Sala” , en aquest sentit i el de la seva projecció cultural. Alhora associat al lligam municipal, destaca l’estreta col·laboració amb Neàpolis, en la vessant més tecnològica, que  li permetria fins i tot accedir a plató audiovisual, espais de gravació i material multimèdia de primer nivell, i àrea d’emprenedoria.

Actualment l’EMAiD ofereix diferents cicles formatius de grau mitjà i grau superior, basats en la continuïtat i la relació entre els diferents estudis, amb un nou Cicle Formatiu de Grau Superior de gràfica interactiva- realitat virtual i realitat augmentada, on cal continuar insistint per assolir que sigui definitivament autoritzat per part del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Entenem que és essencial mantenir una línia de futur de l’EMAiD, que no desatengui les demandes del mercat i les necessitats formatives i ocupacionals de la ciutat i la comarca, en la línia d’un país on el sector del disseny i el sector audiovisual i multimèdia, especialment el dels videojocs, és un element diferenciador i d’ economia productiva molt interessant.

Per això vam demanar al passat ple de maig, en una moció recolzada per tot el consistori, malauradament tret dels 4 vots en contra del PDECAT, redactar el seu Pla Estratègic per tal d’impulsar i projectar l’horitzó fins el 2030. Un període llarg tal i com recomana una visió àmplia, i en línia en el que han fet altres escoles del territori també referents, com la de Sant Cugat. Creiem que cal visualitzar un projecte docent i formatiu, amb el corresponent pla d’inversions a futur, contemplant la voluntat de creixement i consolidació dels ensenyaments referents a la ciutat i la comarca en l’àmbit de l’art i el disseny, tenint present l’opinió dels  professionals que hi treballen.

Perquè volem seguir contribuint de manera decidida a què aquesta escola municipal esdevingui, encara més, un veritable referent en aquest àmbit, jugant un paper de lideratge que pot acompanyar-se amb les també nombroses potencialitats d’una ciutat universitària tecnològica, amb un Grau d’Enginyeria en Disseny Industrial i un Grau d’informàtica, amb gran complementarietat amb els cicles de l’EMAID. I amb un espai d’emprenedoria compartit, com Neàpolis, on ja hi ha vincles essencials com la participació conjunta en diferents congressos, compartició de la plataforma Moodle,  “Hackatons”,  activitats educatives, i filosofia “ maker”, entre d’altres.

Una escola, l’EMAID, amb un professorat i un esperit que té alt desig de millora i superació de  l’actual llistó curricular, buscant nous i més complerts objectius en la formació de l’alumnat, i que ha de seguir sent un referent de l’entorn al nivell d’altres estudis reglats i serveis de la nostra ciutat, i contribuir a la millora dels projectes educatius i formatius locals, comarcals i de Vegueria. En un moment especialment rellevant doncs l’EMAID  està a punt d’assolir 50 anys d’història. Per això també un sentit homenatge i agraïment a un conjunt de professionals i docents, claustres i equips directius de l’escola, actuals i passats, que  han aconseguit amb els mitjans disponibles, formar i preparar a generacions de vilanovins i vilanovines durant aquests pràcticament 5 decennis,  pel seu desenvolupament personal i professional amb notable èxit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local