Política municipal

ERC aposta per “passar pàgina” a la falta de planificació de l’actual pacte de govern

Valoració dels 3 anys de mandat. Eix

Valoració dels 3 anys de mandat. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Cinc anys després del pacte de la sociovergència Vilafranca segueix sense tenir un projecte a llarg termini, fet que li fa perdre oportunitats. Aquesta constatació és la que porta a Esquerra Republicana a demanar «passar pàgina» a aquest pacte de govern municipal per encetar una nova etapa basada en «el diàleg i els acords de ciutat».

ERC va fer repàs dels tres anys de mandat municipal caracteritzat per «un govern que no té una idea clara de què vol fer a Vilafranca, un dia apunten a rehabilitar l'hospital vell i l'endemà es fan enrere; un dia anuncien 200 pisos i l'endemà ningú n'ha sentit a parlar més», uns fets que segons el regidor Pere Sàbat «demostren que no hi ha planificació, ni projecte, ni una direcció cap a on dirigir la ciutat».

Sàbat va apuntar que aquesta manca de lideratge del govern constata que «han estat més pendents d'esgotar el mandat que d'imaginar i planificar la Vilafranca dels propers anys» i va assenyalar que un dels mals d'aquest pacte de govern és que només han pensat en els quatre anys i no en els següents «enlloc d'un govern hem tingut una junta gestora que ha gestionat tècnicament però sense oferir cap projecte per fer avançar Vilafranca. Cal passar pàgina».

Des d'Esquerra Republicana es situa l'erràtica política d'inversions, que al final s'han centrat al cobriment de la via amb una visió a curt termini i sense visió de ciutat, com un exemple d'aquesta manca de projecte. Però a més, apunten a alguns dels temes que han centrat aquests anys com una prova d'aquest govern «pedaços» i sense direcció.

Per una banda el debat sobre l'espai urbà, una àmbit en què ERC ha proposat diverses iniciatives com ara l'aprofitament de les parets mitgeres per obres d'art urbà; fer dels carrers i places espais inclusius o donar un nou ús a solars desocupats. Per Sàbat «aquest debat va més enllà de l'espai urbà, i explica quina és la idea que es té de Vilafranca, si una vila dinàmica i oberta, o una vila més trista i adormida» Sàbat també va remarcar aspectes com el manteniment de les instal·lacions esportives o la nul·la política d'habitatge del govern. Com a element però negatiu, va destacar el Centre Cívic de l'Espirall previst a la llei de barris i que finalment no es durà a terme, per la mala planificació de l'equip de govern. Precisament ERC va fer l'acte per valorar els tres anys de mandat a la plaça on havia de fer-se el Centre Cívic.

El nou tanatori: objectiu clau

Finalment Sàbat va remarcar que el govern no afronta amb determinació els reptes que té Vilafranca. «No s'ha estat actiu en arribar a acords per impulsar un segon tanatori ni per rebaixar els preus abusius de l'actual monopoli un dels aspectes més importants d’aquest mandat i que afecta de forma clara a la ciutadania», en aquest sentit des d’ERC es demana determinació per tirar endavant aquest equipament bàsic i van posar «tota la nostra predisposició a treballar plegats per desbloquejar la situació i avançar en trobar solucions». Altres exemples d’aquesta passivitat en reptes estratègics per Vilafranca, és per exemple la manera poc enèrgica en la defensa per fer a Vilafranca l'estació de trens regionals un tema que pels republicans és «estratègic» pel model de ciutat dels propers anys tan pels que fa a la mobilitat com per la projecció econòmica de la vila.

Un govern que empetiteix la vila

Per la seva banda Josep Àlvarez va situar les «formes» de govern en «suspens». Per Àlvarez resulta incomprensible la manera com el govern municipal «aplica la política del ordeno-y-mando» i demostra en cada ocasió que no té cap voluntat d'arribar a acords, ja sigui amb la resta de partits o amb entitats. «Tenen molt poca empatia i el fet  de portar tants anys al govern els fa no saber acceptar una crítica constructiva, és el que hem intentat sempre, tota crítica ha d'anar acompanyada d'una proposta».

Per Àlvarez la manera de com governa l'actual equip «empetiteix Vilafranca» ja que «només pretenen seguir la seva línia, erràtica, sense voler sumar ni compartir». En aquest sentit va tornar a lamentar la poca participació que es duu a terme als diferents Consells Municipals, uns espais que caldria aprofitar molt més. Davant d'aquesta manera d'actuar el regidor republicà va apuntar que «el que multiplica és la suma de visions i idees, tots volem una millor Vilafranca, el problema és que el govern hi tanca la porta, cal passar pàgina d'aquesta forma de governar».

Precisament des d'ERC es considera que en l'actual moment polític que viu el país, és quan més pinya cal fer, quan cal sumar i tenir voluntat de treballar plegats, sobretot per fer front a la intervenció de les institucions catalanes a partir de l'article 155 de la constitució espanyola i que està paralitzant diversos projectes. Tan és així que per exemple durant les Fires de Maig, el grup municipal d'ERC parlant amb paradistes, aquests els hi exposaven que s'han reduït el nombre de fires perquè diversos ajuntaments s'han trobat que aportacions de l'administració per aquests esdeveniments estaven aturats degut al 155. En aquest sentit Àlvarez va tornar a fer un emplaçament al PSC vilafranquí perquè es desmarqui de les directius defensades pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i aposti rotundament «per la democràcia i per dir no la dictadura del 155». De la mateixa manera des d’ERC es va assegurar que en cas que el PDeCat decidís acabar amb l’actual acord amb el PSC, els republicans garantirien l’estabilitat i la governabilitat de l’ajuntament fins a final de mandat.

Un pla d'equipaments abans d'acabar el mandat

Precisament, per passar pàgina d'aquest pacte de govern, la portaveu d'ERC, Mònica Hill va situar un element central per encarar el final del mandat. Per Hill «és evident que Vilafranca necessita una línia, un projecte, una direcció, i per fer-ho és imprescindible tenir un pla d'equipaments que vagi més enllà de quatre anys». Una necessitat, va apuntar, que s'incrementa amb el pla de millora del carrer Comerç on hi ha previstos diversos equipaments. Davant d'aquest fet Hill va emplaçar al govern a negociar un pla d'equipaments abans de finalitzar el mandat. Per la portaveu republicana «seria una irresponsabilitat començar el projecte de reforma urbanística més important que farà  Vilafranca en 50 anys sense tenir clares les prioritats, sense saber què es farà, sense tenir una idea general de què es vol que sigui la ciutat».

Per Hill passar pàgina significa «obrir una nova etapa basada en els acords, en el treballar plegats, en el debat constant per poder impulsar un projecte de Vilafranca compartit més enllà del govern de torn que hi hagi». Aquesta nova etapa hauria d'estar marcada per la necessitat d'impulsar Acords de Ciutat que planifiquin diferents àmbits estratègics de la vila amb un horitzó a mig i llarg termini, d'aquesta manera per Hill «Vilafranca tindria una línia a seguir, un camí a recórrer per complir totes les oportunitats que tenim, i que malauradament, actualment no estem aprofitant» i és per aquest motiu que Hill conclou que «cal passar pàgina a aquest pacte de govern i construir una nova majoria per fer avançar Vilafranca».

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local