Patrimoni

Volem una Vilafranca governada amb sensibilitat envers el patrimoni històric

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

 

Des d’ERC Vilafranca veiem amb preocupació l’estat de deixadesa de certs elements arquitectònics que testimonien el nostre passat. No es tracta, tan sols, d’errades tècniques i de supervisió com la de la Creu de Santa Digna, sinó que veiem una evident manca de sensibilitat per part de l’actual equip de govern per conservar i divulgar el patrimoni de la vila.

En el cas de la Creu de Santa Digna convidem a la ciutadania a donar-hi una ullada, si pot ser sense infants que estiguin aprenent a comptar. Resulta evident que s’ha malmès un element del Patrimoni Cultural d’Interès Nacional d’una manera difícilment explicable, donant per vàlida una reconstrucció arbitrària de la creu de terme que no es pot justificar ni des del punt de vista tècnic ni des del punt de vista del mínim respecte pel patrimoni de la nostra vila. La numeració de les pedres que formen la creu, no segueix cap ordre. La creu s’hauria d’haver restaurat seguint la numeració de les pedres, però és un desordre absolut. S’han tallat algunes pedres originals i s’han afegit pedres d’altres espais per a tapar els forats. En aquest sentit demanem explicacions del què ha passat i que es restauri correctament aquest element protegit.

De cap de les maneres podem permetre que accions així es donin per vàlides i que es tanqui el tema amb alguna explicació informal a les xarxes socials per part de qui, precisament, hauria de vetllar per a què destrosses d’aquesta magnitud no tinguessin lloc o, com a mínim, n’hauria d’assegurar un seguiment mínimament responsable. La imatge de tot Vilafranca està en joc quan exposem el nostre patrimoni a l’estil de l’Ecce Homo de Borja.

No farem un catàleg exhaustiu de tot el què està en risc de ser malmès de manera irreparable, però en destacarem alguns exemples.

Un cas ben significatiu és el de la muralla de Vilafranca, documentada en els darrers anys. En concret el tram que després d’anys d’abandonament, i per tant d’una falta de seguiment per part de l’Ajuntament, va ensorrar-se, i actualment només en podem veure una petita part, on hi creix la vegetació (que la malmet) i on no hi ha cap plafó o rètol divulgatiu de la muralla. També es pot veure la torre (amb part de la muralla i el seu fossar) del carrer d’Hermengild Clascar, actualment en un solar abandonat, i que podria acabar ensorrada si no hi ha un seguiment del seu estat de conservació.

Una altra de les deficiències és la falta de conservació dels trams que actualment estan al descobert, com el tram de muralla que hi ha sota de l’aparcament del carrer Sant Bernat/Hermenegil o la torre de la muralla de sota de la Rambla de Sant Francesc, on el vidre que permet veure les restes des de la superfície de la rambla acostuma a estar sempre trencat, on no hi ha tampoc un plafó o un senyal divulgatiu de les restes trobades, i on si s’accedeix a veure les restes per dins l’aparcament, una part molt important de l’espai està sense il·luminar.
A tots aquests espais amb restes arquitectòniques visibles, els falta panells divulgatius per informar d’aquestes restes a la població general i als visitants.

També considerem deficient la neteja i conservació del claustre de Sant Francesc.

Tot plegat ens referma en el convenciment que cal incorporar al govern de Vilafranca la sensibilitat i el respecte envers el patrimoni històric i anar molt més enllà de les declaracions de bones intencions.

Per ERC cal disposar d’una àrea de Patrimoni que coordini totes les actuacions de manteniment, investigació i divulgació, imprescindibles per a posar en valor el nostre patrimoni i la nostra història. Des d’ERC treballarem per a què es creï aquesta àrea i que se la doti dels recursos necessaris. Estem parlant, de fet, d’un àmbit d’actuació que implica Turisme, Cultura i Urbanisme, com a mínim.

Considerem que l’Ajuntament hauria de fer alguna actuació com adquirir el solar del carrer d’Hermenegild Clascar, amb la torre, per fer-hi un centre d’interpretació de la Vilafranca medieval i d’aquesta construcció que va mantenir el seu us fins a finals del segle XIX. D’aquesta manera s’obriria un nou espai a Vilafranca i aquest patrimoni al públic general i divulgar el patrimoni de la vila.

En aquest sentit considerem que una ciutat de més de 40.000 habitants ha de disposar d’un Museu d’Història de la Ciutat, ja sigui incorporat dins el projecte museològic del Vinseum, si així es considera oportú, o bé en algun equipament municipal de fàcil accés per a tothom.

El paper d’aquest Museu d’Història de la Ciutat és imprescindible per promoure la recerca i la divulgació de la història de Vilafranca. Actualment l’aposta per la divulgació històrica és pràcticament inexistent, cosa que no ajuda a valorar el patrimoni i sensibilitzar a la població. No volem una vila que visqui d’esquenes al seu passat.

Considerem a més lamentable, que encara no se’ns hagi facilitat el nou Catàleg de patrimoni cultural de la vila, document que s’ha sol·licitat en diverses ocasions i que, tot i estar finalitzat, no ha estat presentat als grups municipals.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local