Ple municipal

Rodalies no és cap luxe!

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La CUP de Vilanova i la Geltrú portarà al ple del proper 3 de desembre una moció per acabar amb el greuge que suposa per la ciutat l’actual sistema de tarificació per zones i la qualificació de zona 4 a la xarxa ferroviària i d’autobusos. La proposta insta el govern municipal a coordinar-se amb diferents municipis per procurar una proposta conjunta de reducció tarifària.

Fa unes setmanes, el consell metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona va aprovar una ordenança fiscal a través de la qual s’ampliava el tribut metropolità de la primera corona a divuit municipis que fins a l’actualitat havien format part de la segona corona tarifària. D’aquesta manera, s’igualen els beneficis a prop d’una quarantena de municipis de l’àrea metropolitana barcelonina. La reducció en el títol de transport comportarà un estalvi directe en la butxaca de les persones usuàries i, de retruc, beneficiarà la utilització del transport públic.

Des de la CUP es considera que aquesta mesura contribuirà a compensar especialment més d’una dècada d’avaries i retards continuats que, tot s’ha de dir, s’han anat atenuant amb el pas dels anys. Durant l’any 2017, la xarxa ferroviària catalana va patir una mitjana de seixanta incidències diàries de diferent gravetat. De la mateixa manera, ha passat més d’una dècada després del col·lapse ferroviari de 2007 i el sistema de comunicació de les incidències a les persones viatgeres encara no ha millorat a les estacions: el servei de megafonia de vegades no concorda amb la realitat i són moneda habitual les corredisses d’una andana a l’altra. L’atenció als usuaris i usuàries, en el cas de l’estació vilanovina, no és un punt fort en una conjuntura en què, com ha expressat la formació en mocions anteriors, les instal·lacions són del tot millorables en relació al personal que treballa a les taquilles, les màquines de venda automàtica o l’existència de lavabos públics.

A nivell estatal, el diàleg encallat entre les diferents administracions i governs de l’Estat tampoc no ha propiciat cap millora en el servei: manquen inversions al temps que costa de solucionar el coll d’ampolla que implica l’estació de Barcelona Sants. De la mateixa manera, la xarxa ferroviària catalana cada cop és més precària i precisa d’un manteniment continuat al temps que les inversions han anat creixent per fer de l’Estat espanyol la segona potència amb línies d’alta velocitat a tot el món.

L’efecte és pervers. Les persones usuàries de la línia de rodalies R2Sud, que travessa la ciutat i esdevé un dels trams més utilitzats de tot l’estat, paguem un servei a preu d’or. És una condició molt estesa de la població vilanovina viure a la ciutat i treballar a Barcelona o l’àrea metropolitana de forma obligada. L'ús del transport públic resulta una necessitat imperiosa, és a dir, un trajecte obligat per a milers de treballadors i estudiants vilanovins. Alhora, el cost del bitllet de tren i d’autobús suposa una retallada sovint important del sou, en un context encara de crisi, de devaluació salarial i dificultats econòmiques per a moltes famílies.

Per aquest motiu pensem que cal consensuar mesures que descarreguin les persones treballadores i estudiants. Des dels municipis no ens podem quedar de braços plegats i hem de fer un front comú per pal·liar el greuge de pagar un transport amb un preu desorbitat i restar sotmesos a un sistema injust de zonificació ferroviària. El maig de 2014, a través d’una proposta presentada en una Assemblea Municipal Oberta, ja s’emplaçà l’alcaldia de Vilanova i la Geltrú a liderar una resposta coordinada des dels municipis. La resposta fou més aviat nul·la i potser per això, sumant-hi altres factors, ens trobem en el mateix lloc. De la mateixa manera, cal instar el Departament de Territori i Sostenibilitat, i també ADIF/RENFE, perquè les taquilles de l’estació de Vilanova i la Geltrú restin obertes tots els dies de la setmana mentre circulin trens de rodalies. Igualment, cal procurar la instal·lació de màquines de venda automàtica de bitllets que funcionin d’una manera adequada i que l’estació disposi de serveis públics oberts al públic així com del personal suficient que permeti el correcte funcionament de les seves instal·lacions.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local