Fem Poble - En Comú Podem demana al Ple expressar el seu desacord amb la Llei Aragonès

El secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès. ACN / Aleix Moldes

El secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès. ACN / Aleix Moldes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fem Poble - En Comú Podem hem registrat una moció perquè el ple municipal d'aquest 30 de juliol rebutgi l'avantprojecte de llei de contractes de serveis a les persones, l’anomenada Llei Aragonès, que s'està tramitant en el Parlament de Catalunya.
 
Què és la llei Aragonés?
 
Iniciada l'any 2016 a propòsit d'una directiva de la UE, i aturada temporalment després per l'aplicació del 155, la llei pretén regular els abundants contractes que liciten les administracions catalanes - Generalitat, diputacions, consells comarcals i ajuntaments - per oferir serveis de caràcter social, són aproximadament 150 serveis entre els quals destaquen els sanitaris, de serveis socials, d'ocupació i comunitaris, menjadors, esportius o transport escolar, serveis d'atenció a la dependència, entre d'altres.
 
En principi l'objecte és limitar l'accés a aquestes de les grans empreses i prioritzar la qualitat i el benefici social del servei, ja que anteriorment s'havia imposat el criteri objectiu del preu o la subhasta, ja que es regia pel règim de la contractació general. És a dir, es concedien a les empreses que s'oferien per prestar-ho per menys diners.
 
Llavors, perquè hi esteu en contra?
 
Doncs, perquè com denuncien diferents sindicats i entitats socials com la Marea Blanca, Metges de Catalunya, la FaPaC, l' IAC, l'USTEC i la CGT, l'avantprojecte no només no compleix el seu propòsit de limitar l'accés de les grans empreses sinó que a més les podria beneficiar afegint més dificultats administratives per a poder concursar a les petites empreses que no poden contractar grans consultores.
 
I el que és encara més greu, denuncien que podria generar la externalització més gran de serveis de la història de Catalunya, ja que el projecte de llei català significa una regulació específica per a un ampli llistat de serveis a les persones, molts dels quals, almenys fins ara, ha prestat i gestionat de forma directa l'administració. Aquesta llei avançaria i molt en la mercantilització d'aquests serveis públics que fins ara es retenien per la interpretació i compliment subjectiu d'un contracte que fins ara era administratiu cap a un tipus gairebé civil.
 
És una llei que anteposa l'ànim de lucre, com indica a l''article 3.1 de la llei: "Queden subjectes a la Llei, amb independència del seu valor estimat, els contractes onerosos i a efectes d'aquesta Llei, s'entén que un contracte és onerós quan el contractista obté algun tipus de benefici econòmic, sigui de manera directa o indirecta". La Llei estableix la possibilitat d'optar per empreses d'economia social i solidària però ni les facilita ni aposta  per l'economia social, això tenint en compte que ja hi existien fórmules no contractuals com la cooperació institucional i la concertació amb entitats del sector. A més, no s'aplicarà retroactivament sobre els serveis ja externalitzats, així que comportarà necessàriament noves privatitzacions.
 
I quina és la solució?
 
El primer que cal explicar és que per complir la directiva de la l'UE no cal facilitar l’externalització dels serveis públics. Ha sigut iniciativa del govern català regular una licitació que ni la normativa europea ni a l’espanyola és obligatòria.
 
També cal recordar que el sistema dit de col·laboració públic-privada-"social", ha estat criticat i desaconsellat des del mateix Tribunal de Comptes europeu. Per això, nosaltres proposem rebutjar l’actual avantprojecte de Llei de contractes d’atenció a les persones i exigir la seva retirada.
 
A partir d’aquí trobem que la solució és obrir un debat amb agents i moviments socials, grups parlamentaris que permeti arribar a una llei que garanteixi la gestió directa dels serveis públics amb garanties socials, així com les diferents formes indirectes de gestió en el seu cas i el concepte i abast del Tercer Sector i que per tant reguli la via dels convenis i de l’acció concertada.
 
Al Ple Municipal de Sant Pere de Ribes
 
Des de Fem Poble - En Comú Podem tornem a reivindicar la gestió pública dels serveis externalitzats per part de l’administració, però en som conscients de l’aritmètica política actual i de la majoria plenària del PSC de Sant Pere de Ribes. I ho recordem perquè actualment al Parlament de Catalunya només Catalunya En Comú i la CUP han mostrat el seu desacord amb la citada llei.
 
Dit això, nosaltres hem apostat per a una oposició constructiva i construir ponts entre els diferents grups per aconseguir defensar els interessos de la majoria social. Per això, demanem el vot favorable de tots els partits, i si no és així, demanem - pels motius anteriorment citats - que el PSC almenys valori l’abstenció, i recordem que el seu grup parlamentari també ha indicat que no li agrada com és dissenyada la llei i que s’ha de millorar. A més, ha compartit públicament que aquesta no garanteix realment la qualitat per sobre del preu, ni la igualtat de tracte i la transparència. També està d'acord en la necessitat de regular l’acció concertada amb entitats d’iniciativa social sense afany de lucre per als serveis de caràcter social i serveis sanitaris.
 
Considerem que és un bon punt de trobada en moments de bloquejos i incerteses polítiques donar un missatge a la ciutadania d’entesa per a la defensa dels serveis públics que ho són de tots i totes.
 
Alejandro Conde
Regidor de Fem Poble - En Comú Podem 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local