Filosofia

Falta ètica i sobra estètica

Vilapensa 2020. Eix

Vilapensa 2020. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A la societat actual falta ètica i sobra estètica. Aquesta frase no és meva, la va dir en una entrevista –a la ràdio on treballo– el poeta mallorquí i amic Jaume Caldentey. Gran poeta, gran amic i gran pensador. Em va agradar molt i ha passat a formar part de la meva amplia col·lecció de cites o “aforismes”, com li agrada dir a un altre bon amic, el Ramon de Can Baró. A la col·lecció tinc cites de tota procedència: Frases que he sentit a una pel·lícula –ràpidament m’envio a mi mateix un mail amb el mòbil, sinó no me’n recordaria-, d’amigues i amics -que també tenen els seus moments brillants–, d’algun llibre que estic llegint –faig una foto a la pàgina i després l’apunto–, també hi ha de meves, fruit d’alguna epifania fugaç i passatgera. Però de les que més, són les de grans pensadors i filòsofs. Us he de confessar però, que faig trampa. La majoria de llibres d’on surten aquestes cites no me’ls he llegit, les he aconseguir d’articles de premsa –on, moltes vegades, l’autor/ra omple el text de cites de gent que no s’ha llegit mai, però queda molt bé-, o, simplement, d’antologies de cites que abunden a les llibreries –sobretot a la Google-.  Bé, algun si que m’he l’he llegit. En la meva etapa de prospecció místico-masoquista, confesso, el meu llibre de capçalera era l’Així parlà Zaratustra del Nietzsche. Després em van dir que Nietzsche era nazi i el vaig cremar. Llàstima, perquè més després em van dir que van ser els propis nazis i la seva germana Elisabeth, nazi i hereva dels drets de la seva obra,  qui ho van tergiversar tot, però ja era massa tard per salvar el llibre.

Us he explicat tot aquest rotllo per arribar a Vilafranca. En un temps en que la gran majoria de la gent prefereix que li donin tot pensat, que quan menys s’hagi de fer servir el cervell millor (molts/tes no saben ni que en tenen), l’any passat vaig conèixer un paio que em va deixar bocabadat. Li vaig fer una entrevista a la ràdio i es va convertir en el meu heroi. No ens enganyem! Tots sabem que en els temps que corren la immensa majoria del personal s’il·lustra única i exclusivament amb el Sálvame naranja, limón i tomate. Doncs en aquests temps de Telecinco i Antena3 al Jordi no se li va acudir res més que muntar un festival de filosofia i pensament. Ole tú!!! (TV3). El festival havia començat l’any abans, el 2018, però no em vaig assabentar.

El Jordi Sàbat Esteva va treballar tota la vida en una empresa química, però als 61 anys, -suposo que també va tenir una epifania-, es va matricular a la Facultat de Filosofia de la UB i es va fer filòsof. La culminació de tot plegat va ser engegar el Vilapensa, que, com us deia, va començar fa tres anys. Aquella primera edició es va dedicar a l’Escepticisme. A la de l’any passat el fil conductor va ser A la recerca de la felicitat (tela!) i enguany La intel·ligència artificial. Fa uns dies el vaig entrevistar de nou i li vaig fer la gran pregunta: Es compatible la intel·ligència artificial amb la filosofia?, em va respondre que del tot. Bé, el Philip K. Dick ja ens ho deia fa un quants anys en aquella novel·la dels robots i els xais.

El Vilapensa 2020 tindrà lloc del 14 al 20 de setembre al Vinseum, de Vilafranca. Sota el lema Som humans? Filòsofs, lingüistes, científics i artistes protagonitzaran les 7 conferències programades per aquesta edició, del tot atípica pel que ja sabeu. També es podran seguir en directe i en streaming per Penedès Televisió i Ràdio Vilafranca (que no és la meva, això no va de propaganda). I les entrades es poden adquirir a entrades.vinseum.cat

Per cert, abans us he mentit, el Zaratustra no el vaig cremar, encara el conservo.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local