Habitatge

La meitat de la població de Vilafranca no pot accedir a un lloguer mitjà

Roda de premsa de la Comissió d’Habitatge d’ERC Vilafranca. Eix

Roda de premsa de la Comissió d’Habitatge d’ERC Vilafranca. Eix

La meitat de la població de Vilafranca no pot accedir a un lloguer mitjà (650€) sense destinar-hi menys del 30% del seus ingressos, des del 2012 que no hi ha promoció d’habitatge en protecció oficial i hi ha més de 900 pisos buits. Davant aquest panorama, queda clar que el govern municipal no ha fet els deures en matèria d’habitatge, afirmen els republicans.

Fa uns dies, el govern local, a través de la regidora d’urbanisme, Lourdes Sánchez, va fer arribar al grup municipal d’ERC les conclusions de la fase 1 del Pla Local d’Habitatge, un document que mostra la situació actual de l’habitatge a Vilafranca i fa una diagnosi del sector per prendre-ho com a base per a la presa de decisions en les següents fases del Pla. Un document que s’ha redactat, pels republicans, sense respectar el compromís de participació ciutadana ni el compromís de supervisió per part dels membres de la comissió d’habitatge, de la qual en formen part, entre d’altres, els representants dels partits polítics.

Avui, en roda de premsa, els republicans han ofert una roda de premsa per fer-ne una valoració. Segons Quim Barberà, membre de l’executiva i de la Comissió d’Habitatge d’ERC Vilafranca, “considerem que el document que se’ns ha presentat representa l’estil de la política de fets consumats, és a dir, després de gairebé 2 anys de treball de l’empresa encarregada de la redacció del pla, se’ns presenta un document que ha de ser validat per a la ciutadania a corre cuita”. A més, des d’Esquerra consideren que és una llàstima que un document tant important i esperat com aquest contingui dades poc actualitzades, moltes d’elles d’abans de 2017, la qual cosa fa pensar que el document definitiu entrarà en vigor molt desfasat.

ERC afegeix que si s’haguessin fet les reunions de supervisió i participació previstes mentre s’anava redactant el document, no s’hauria arribat ara a la situació límit que es troba l’habitatge a Vilafranca i s’hagués comptat amb un procés de participació obert a tota la ciutadania.

Els republicans expliquen que des del moment que se’ls van facilitar el document, la regidora d’Habitatge ha convocat 4 reunions virtuals als diversos sectors implicats en la redacció del pla, reunions les quals, amb una durada mínima i de petit format i amb una participació molt baixa. Per aquest motiu consideren que un tema tant important com el d’habitatge es mereix un model participació digne d’una ciutat de 40.000 habitants, ja que aquest procés no s’ha obert a la ciutadania en general. “Vilafranca no es mereix un pla com aquest, la participació hauria d’estar oberta tothom i l’ajuntament l’hauria de fer públic aquest i fomentar-ne la participació de la ciutadania real i directa”, declara Barberà.

“A Vilafranca aquest govern no ha fet els deures en matèria d’habitatge”

D’altra banda, el Grup Municipal d’ERC valora que la diagnosi mostra el que fa molt temps que està dient: que a Vilafranca el govern municipal no ha fet els deures en aquest àmbit, exceptuant el programa Vilafranca Inclusió i permetent que la iniciativa privada portés les regnes en aquesta qüestió, sense cap estratègia en habitatge per part del govern municipal.

Analitzant a fons la diagnosi presentada, es poden extreure algunes dades significatives, com per exemple, que l’import mitjà del lloguer a la vila és de 652€ i que el preu del 70% de les ofertes de lloguer a Vilafranca oscil·len entre els 400 i els 800€ mensuals. Si es tenen en compte les recomanacions de l’ONU i la UE, que diuen que no és recomanable destinar més d’un 30% dels ingressos familiars a la despesa d’habitatge, amb els sous de la majoria dels treballadors i treballadores, és força complicat assumir aquest cost.

De fet, la diagnosi del PLH diu que a Vilafranca el càlcul de la població exclosa del mercat de l'habitatge per una qüestió d'accessibilitat econòmica, és a dir, la relació entre els preus mitjos de l'oferta i la capacitat econòmica de les llars, mostra que la meitat de la població del municipi de Vilafranca no pot accedir a un lloguer mitjà (650€) sense destinar-hi menys del 30% del seus ingressos.

El document també constata que a Vilafranca hi ha poca presència d’habitatge de lloguer, i un desajust entre els elevats preus dels habitatges i la capacitat econòmica de les llars. I que des de l’any 2012 no hi ha hagut cap promoció d’habitatge de protecció oficial. Una altra dada preocupant, de 2017, és la que fa referència als 900 pisos buits existents a la vila.

“Tenim la meitat de la població que no pot accedir als pisos de lloguer sense destinar menys del 30% del seu salari, tenim pocs pisos de lloguer i a preus desorbitats, no disposem de pisos per a l’emergència habitacional, no tenim habitatge de protecció oficial, hi ha famílies que pateixen desnonaments, no tenim parc municipal d’habitatge, ni pisos per a la gent jove ... a què esperem per activar les polítiques d’habitatge?”, reclama Mònica Hill, portaveu i regidora d’ERC a Vilafranca. 

Davant aquest panorama, des d’ERC demanen al govern que es posi les piles en aquest àmbit, i que activi per aquest 2021 polítiques actives de foment de l’habitatge assequible, amb una clara dotació pressupostària. “L’any 2020 ERC va arribar a un acord pressupostari amb el govern per invertir durant aquest any 500.000€ en la rehabilitació o en la compra d’habitatges, acord que el govern no ha complert però que esperem que sigui efectiu per al 2021”. A més, des d’ERC afegeixen que l’habitatge serà un dels temes claus per ERC en la negociació dels pressupostos per al 2021.

“Ara més que mai, en plena crisi social, laboral i econòmica cal garantir el dret a les persones a l’habitatge digne i cal posar en marxa polítiques socials d’habitatge. Ha de ser una prioritat del govern si no es vol deixar la ciutadania de banda”. Per això, el grup municipal d’Esquerra presentarà en els propers dies un seguit de propostes que consideren del tot necessàries i que ajudaran a millorar la redacció final del Pla Local d’Habitatge. Però que cal que el govern treballi de veritat en aquest àmbit i comenci a fer de manera conjunta i participada polítiques d’habitatge social.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!